NIEUWS VAN ABOS 21 NOVEMBER 2021

Weer corona

Ook in onze omgeving stijgt het aantal besmettingen. Schagen telde op 1 november 5.559 personen die positief zijn getest en op 19 november maar liefst 6.047 gevallen. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Een toename met 488. Eén persoon is in deze periode opgenomen in het ziekenhuis en één is overleden aan de gevolgen van de infectie. In de Noordwestziekenhuizen liggen momenteel 35 besmette personen: drie op de intensive care en 32 op de verpleegafdeling. Het NWZ heeft zelf ook te maken met verzuim van medewerkers, die positief zijn getest en daardoor niet inzetbaar zijn. Inmiddels is de GGD gestart met het geven van de boosterprik aan 80-plussers.

Het bestuur van SBOS geeft aan dat de activiteiten in ons activiteitencentrum “Onder de Acacia’s” voorlopig kunnen doorgaan. Wel moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  1. Bezoekers worden gevraagd hun coronatoegangsbewijs te laten scannen bij binnenkomst.
  2. Bezoekers en anderen dragen een mondkapje wanneer ze aan het lopen zijn.
  3. Er worden geen handen geschud.
  4. Bij binnenkomst de handen reinigen met vloeistof uit het aanwezige flesje.

 

ACTIVITEITEN IN DECEMBER

VRIJDAG 3 december: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 10 december: Klaverjassen.  Aanvang 13.30 uur.

ZONDAG 12 december: Inloopmiddag. Aanvang 14.00 uur.

WOENSDAG 15 december: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – hulp nodig bij het installeren?

 

Hulpmiddelen

In Nederland kennen we verschillende wetten en regelingen om hulpmiddelen (voor een deel) vergoed te krijgen. De vergoeding van een aantal hulpmiddelen is opgenomen in verschillende wetten en regelingen. Hulpmiddelen zijn onder meer rolstoelen, scootmobiels, traplift, schoenvoorzieningen enz. Lees de bijlage over vergoedingen volgend jaar.

 

Oplichting

Ze dachten allebei een echte medewerkster van de Rabobank aan de lijn te hebben. Maar een man van 80 en een 79-jarige vrouw uit Raalte hadden een uur na het ‘behulpzame’ telefoontje duizenden euro’s minder op hun bankrekeningen staan. Wie is de man die met hun bankpassen bij geldautomaten in Raalte staat? De 79-jarige vrouw uit Raalte kan als eerste op een telefoontje van de Rabobank rekenen. Ze krijgt van een vrouw, die zegt voor de Rabobank te werken, te horen dat er wordt gerommeld met haar rekening. Ze stuurt een man, die naar haar huis komt om te helpen. Het is de inmiddels bijna klassieke truc van oplichters, ook wel bankmedewerkersfraude genoemd. Criminelen die zich voordoen als medewerkers van de bank met maar één doel: al het geld van je bankrekening halen.

 

Zorgbemiddeling door zorgverzekeraars vaak succesvol

Zorgverzekeraars kunnen verzekerden die wachten op een behandeling helpen bij het vinden van een andere zorgverlener met kortere wachttijden. Van bijna 4000 bemiddelingsvragen per maand is ruim 80 procent succesvol. Verzekeraars vinden deze service belangrijk, omdat met zorgbemiddeling de capaciteit in de zorg in tijden van krapte optimaal kan worden benut. Toch weten niet alle verzekerden van het bestaan van deze service bij zorgverzekeraars. Ook verwijzers, zoals huisartsen, kennen deze niet of nauwelijks, terwijl zorgbemiddeling ook voor hen een uitkomst kan bieden als de wachttijd voor zorg voor hun patiënt te hoog oploopt. Om dit beter bekend te maken bij deze groep zorgverleners brengt Zorgverzekeraars Nederland de komende tijd de website www.mijnzorgverzekeraar.nl onder de aandacht van verwijzers.

 

Bij ouderen mogelijk een graadje hoger

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat een kamertemperatuur van 18 °C mogelijk niet de meest gezonde temperatuur is voor bepaalde doelgroepen. Ouderen, jonge kinderen, mensen met een hart- of longziekte of mensen met een andere chronische ziekte kunnen hogere temperatuur nodig hebben dan 18 °C. Bijvoorbeeld omdat zij vaak meer uren binnenshuis doorbrengen. Of omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan een te lage of te hoge temperatuur. Maar hoe dit precies zit, moet beter worden onderzocht, aldus de WHO. Maar ………….. als je de kamertemperatuur op 18 graden of lager zet, gaat je lichaam bruin vet aanmaken, zegt Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid aan de Universiteit Maastricht, tegen dagblad Trouw. Bruin vet zorgt ervoor dat er meer energie vrij komt uit je voeding en vetweefsel. Je lichaam ‘stookt’ zichzelf dus beter warm en je vetverbranding gaat omhoog. Kou helpt je zo ook om niet te zwaar te worden, wat weer goed is voor de gezondheid. Zo is het maar net!

 

Nieuwe leden

De wervingsactie stopt niet. Deze week weer een nieuw lid erbij. Kent u mensen in uw kring die misschien lid willen worden van ABOS? Voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt het eerste jaar minder contributie.

 

Wie wil onze Leen van den Donker assisteren?

Het bestuur van de samenwerkende ouderenbonden Schagen (SBOS) zoekt een assistent-beheerder voor zijn activiteitencentrum “Onder de Acacia’s” aan het Acaciaplein. De assistent-beheerder werkt samen met de beheerder Leen van den Donker. Onder beheer wordt verstaan het klein onderhoud van het gebouw, lichte keukenwerkzaamheden,  letten op orde en netheid in het gebouw en het signaleren van storingen en gebreken. De assistent-beheerder ontvangt voor zijn werkzaamheden een vergoeding. Hij of zij doet deze werkzaamheden samen met Leen. Voor vragen en aanmelding, bel gerust Leen van den Donker, bereikbaar onder 0224-785060.

 

Meedoen en andere ontmoeten, daar staat Doet & Ontmoet voor!

Bij Doet&Ontmoet kunt u binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje, een activiteit of om een vraag te stellen. De bijeenkomsten worden door de bezoekers zelf ingevuld en iedereen kiest zelf wat te doen en met wie, afhankelijk van de eigen wensen en mogelijkheden. Doet&Ontmoet is vrij toegankelijk en voor iedereen en wordt georganiseerd door WPW Schagen. Dag en tijd: elke dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Locatie: De Groene Schakel, Iepenlaan 56, 1741 TG,  Schagen.

 

Koepel gepensioneerden

Weer een nieuwsbrief van de Koepel. De Koepel wil dat er gekeken wordt naar ‘gesloten pensioenfondsen’. Dat zijn pensioenfondsen die geen actieve deelnemers meer kennen en waarvoor dus ook geen premie meer wordt afgedragen. Een dergelijk fonds ‘beperkt’ zich tot het beheren van het in het verleden opgebrachte pensioenvermogen en het uitkeren van pensioenen. Lees de bijlage.

 

Vergelijkbare berichten