NIEUWS VAN ABOS 16 MEI 2022
Nederlandse film ‘De Tweeling’ aanstaande woensdag
Dan draait bij ons de Nederlandse film ‘De Tweeling’. Ontroerende film uit 2002 over een verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Tweelingzusters Lotte en Anna Bamberg groeien, na de dood van hun ouders, heel verschillend op. Als volwassenen willen ze herenigd worden maar de Tweede Wereldoorlog.[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”] Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting, komen ze elkaar weer tegen in een kuuroord. Lotte vlucht het bos in en wil dat Anna een andere kant op loopt. Ze krijgt toch spijt en loopt terug, waarna ze samen verder lopen en verdwalen. Eindelijk vergeeft Lotte Anna voor alles wat er is gebeurd. Zaal open 13.00 uur. Entree een euro. Koffie en thee gratis. Neem een gast mee!
Onze Jaarvergadering is volgende week!
Heeft u de datum al genoteerd? We zien elkaar op woensdagmiddag 25 mei in “Onder de Acacia’s”. Aanvang: 14.00 uur. De bijeenkomst wordt er nog gezelliger en leuker op want in de pauze en na de vergadering treedt Paul Vlaar uit ’t Veld op. Vlaar behoort al vele jaren tot de meest gevraagde muzikale entertainers van Noord Holland. Heeft u moeite met lopen? Bel de 60 plus bus? Reserveren is nodig. Iedere werkdag van 14:00 tot 15:30 uur kunt u de rit aanvragen op deze dag voor heen en terug (16.30 uur) via telefoonnummer 0224-272888. De rit kost u slechts één euro.
Activiteiten in mei
MAANDAG 16 mei: Klassieke muziekmiddag
WOENSDAG 18 mei: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.
VRIJDAG 27 mei : Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.
Bezoek aan BroekerVeiling
Attentie: vertrek op 2 juni vanaf het Acaciaplein met bus. De bus vertrekt exact om 09.30 uur. Dus op tijd aanwezig zijn!
Notaris komt langs op 16 juni
Notaris Niels Welkers komt op verzoek van de SBOS op 16 juni naar “Onder de Acacia’s” om informatie te geven over notariële onderwerpen. Hoe zit het met giften en schenkingen? Wat gebeurt er met uw woning als u verhuist naar het verpleeghuis? Verkopen of toch niet? Gaat de ‘jubelton’ waarmee u uw kind kunt verrassen voor de aankoop van een woning nu echt verdwijnen? Waarvoor heb ik überhaupt de notaris nodig? Aanmelden is verplicht. In het Maandbericht van juni komt meer informatie.
Pijnstillers werken slecht tegen pijn in de lage rug
Bij 80 tot 90 procent van de patiënten met lage rugpijn is na lichamelijk onderzoek geen duidelijke onderliggende oorzaak aan te wijzen. Zij krijgen de diagnose aspecifieke lage rugpijn. De meerderheid van de patiënten met aspecifieke lage rugpijn herstelt binnen enkele weken. Pijnmedicatie heeft volgens de onderzoekers beperkt effect op lage rugpijn, terwijl patiënten wel risico lopen op bijwerkingen en om verslaafd te raken. Daarom raden de onderzoekers aan om patiënten hierover voor te lichten. Het is volgens de onderzoekers van belang om eerst andere behandelingen te proberen, voordat artsen pijnmedicatie voorschrijven. Als zorgverleners bij een patiënt met lagerugpijn geen onderliggende oorzaken vinden tijdens de anamnese en lichamelijk onderzoek, is beeldvormend onderzoek (zoals MRI) niet van meerwaarde. Deze onderzoeken verbeteren de uitkomst voor patiënten na één jaar namelijk niet. In plaats daarvan is het beter om patiënten gerust te stellen dat de rugpijn waarschijnlijk vanzelf verdwijnt. Nemen de klachten niet af binnen twee maanden, dan adviseren de onderzoekers om de patiënt door te verwijzen naar een specialist. Daarnaast zouden artsen patiënten moeten adviseren om te blijven bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn voorbeelden van beweging die pijnklachten in sommige gevallen zelfs kunnen verminderen (Bron: Medisch contact).
Koepel praat door over Wet Toekomst Pensioenen
De Koepel doet mee aan de rondetafelgesprekken over de Wet Toekomst Pensioenen. Na een eerste schriftelijke vragenronde (waarvoor de Koepel Gepensioneerden samen met andere seniorenorganisaties input heeft geleverd) vinden een tweetal rondetafelgesprekken plaats. Daarin gaan de diverse pensioenwoordvoerders in gesprek met, zoals dat heet, ‘het veld’. Volgens velen is de wet te complex, laat belangrijke problemen liggen en de wet houdt geen rekening met extreme economische situaties. In de nieuwsbrief is ook aandacht voor personeelstekorten in de ouderenzorg. Dit probleem moet worden opgelost door familie en buren. Onacceptabel vinden velen omdat de mantelzorg al overbelast is. Het personeelstekort is een werkgeversprobleem dat organisaties zelf moeten oplossen. Lees de bijlage.
Geldvraag over besparen op kosten bank
Banken zijn inmiddels zo duur dat je ze niet langer kunt negeren. Tijd om in actie te komen. Je kunt besparen op creditcards en het aantal rekeningen. Je kunt desnoods van bank veranderen. U leest alle opties.
Zo heeft ABN Amro de kosten van een betaalrekening verhoogt van 1,95 naar 2,95 euro. Dat staat niet op zichzelf: de gemiddelde kosten van bankieren zijn de afgelopen vijf jaar met 42 procent gestegen. Mogelijk is de verhoging bij ABN Amro het sein voor andere banken om ook de tarieven te verhogen. Hiertegenover staat dat de bank vestigingen sluit.
Vrijwillig belastingaangifte doen kan het hele jaar door
Er zijn een paar miljoen mensen die geen belastingaangifte doen. Juist voor deze groep kan het financieel interessant zijn om dat wél te doen. En het leuke is: dat kan het hele jaar rond. Stel dat u aangifte in uw eentje doet en uw partner niet. Bijvoorbeeld omdat uw partner geen eigen inkomen heeft. Let dan op! Als de partner die wel inkomen heeft en aangifte doet erbij vermeldt dat u ‘fiscaal partner’ bent dan is de kans groot dat u inkomstenbelasting terugkrijgt. Waarom? Omdat u en uw partner (zonder inkomen) maximaal profiteren van de algemene heffingskorting. Maak een proefaangifte op Belastingdienst.nl en zie wat het resultaat is. Is deze positief dan stuurt u hem op.
Moet je rauwe kip wassen met water voor je het bakt?
Het is een hardnekkige fabel dat je rauwe kip moet wassen met water voor het bereiden. Veel mensen denken dat ze eventuele bacteriën, zoals bijvoorbeeld salmonella of Campylobacter bacterie, er dan afspoelen. Maar niets is minder waar: door kip af te spoelen onder de kraan komen ze aan je handen, in de spoelbak en op je aanrechtblad terecht en is de kans op een besmetting juist groter. De enige manier om alle bacteriën te doden, is door het goed te verhitten. Verhit het door en door, tot het helemaal wit is van binnen. Let ook goed op de houdbaarheidsdatum als je kip koopt. Eet het voor de TGT-datum op.
Pas op voor kruisbesmetting. Als je kip snijdt op een snijplank, en daarna de groenten op dezelfde snijplank of met hetzelfde mes, dan besmet je ook de groenten. Koop een aparte snijplank voor vlees en gebruik die ook alleen daarvoor. Maak deze ook altijd goed schoon na gebruik met heet water en afwasmiddel. Handen wassen Was ook altijd je handen heel goed na het aanraken en snijden van rauw vlees. Bewaar kippenvlees in de koelkast op 4 °C, op een lage plank én achterin. Je kunt rauw kippenvlees langer bewaren door het in te vriezen of te bereiden. Bereid vlees is nog twee dagen houdbaar in de koelkast.
Nieuwe leden
Er heeft zich weer een lid aangemeld. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl
Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.