NIEUWS VAN ABOS 14 AUGUSTUS 2022

Hitte

De hitte gaat nog even door. De temperatuur gaat wat omlaag, maar het wordt aanzienlijk broeierig en dus benauwder. Dit betekent dat we nog een tijdje last houden van de warmte. Mensen die medicijnen gebruiken bijvoorbeeld. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Maar ook ouderen, zieken, mensen met overgewicht en kleine kinderen. Bij hitte is het belangrijk veel te drinken (minstens 2 liter vocht) en de koelte op te zoeken. Verder is het belangrijk af en toe iets zouts te eten of te drinken en geen alcohol te gebruiken. Sommige medicijnen hebben invloed op de regeling van de temperatuur in het lichaam. Dit is belangrijk om te weten. Uw apotheker en arts houden dit in de gaten. Soms is het nodig om tijdelijk de dosering van een medicijn aan te passen. Of soms zelfs (tijdelijk) te stoppen. Let op, doe dit nooit zonder overleg met uw apotheker of arts. Extra aandacht is nodig voor medicijnen tegen hartproblemen of hoge bloeddruk. Bij hitte kunnen deze medicijnen het vocht en de zouten in het lichaam verminderen. Met als mogelijk gevolg: kans op uitdroging, te weinig zweten en flauwvallen. Veel drinken dus is de boodschap (Bron: apotheek.nl). Wat helpt is een hydrogel koelvestje. Klik op Koelveste.nl en zie wat beschikbaar is.

 

E-bikedag

Heeft u de datum van 30 september genoteerd? Een hele dag vol met informatie over de e-bike. Er is aandacht voor nieuwe verkeersregels, de techniek van de elektrische fiets, de accu, soorten aandrijving en de snelheid van de e-bike. Ook komt er voorlichting over gebruik van accessoires zoals helm en spiegels. Een rijwielhandelaar is aanwezig voor het geven van tips. Behalve theorie krijgen de deelnemers ook de mogelijkheid om op een parcours enkele fietsoefeningen te doen.  Een docent komt kijken naar de motoriek van de deelnemers en doet oefeningen om beter te kunnen (achter)omkijken. Locatie wordt nog bekend gemaakt. Van tevoren aanmelden is verplicht. Dit kan bij ondergetekende. Noteer alvast de datum. Meer informatie volgt.

 

Energie

De grootste energievreter in de zomer is het gebruik van warm water, waar jaarlijks 20 procent van het gasverbruik in gaat zitten. Het scheelt echt als je daar op gaat letten. Het helpt  als je iets korter doucht of  iets minder vaak in bad gaat. Desnoods laat je een energiebesparende douchekop  installeren. Warm water is in de zomer de grootste gasverbruiker. Het gasgebruik bij het koken, loopt niet in de papieren. Het gasfornuis kost slechts 3 procent van het totale verbruik, dus daar is nauwelijks op te besparen.

Wel een stroomvreter is de mobiele airco, waarvan er de afgelopen warme zomers veel verkocht zijn. Bijna 20 procent van de huishoudens heeft er al een. Een organisatie als Milieu Centraal, vraagbak voor iedereen die iets van besparen of isoleren wil weten, adviseert dat niet. ,,Neem dan een ventilator, die geeft ook verkoeling en het verschil in stroomgebruik is erg groot. Een ventilator gebruikt in 200 uur 10 kWh, terwijl een airco in die periode het 15-voudige aan stroom kost.

 

Groenten koken met zout

Het antwoord op de vraag met betrekking tot groenten is simpel: het is niet per se nodig om zout toe te voegen aan het kookwater van groenten. Zout wordt, net als bij pasta, voor de smaak aan het water toegevoegd. Er gaan echter ook verhalen rond dat het helpt om eventuele minerale zouten van de groenten te behouden. Voor bonen geldt wel dat wanneer je deze in water weekt, de schil open breekt. Wanneer je ze weekt in gezouten water, blijft de schil heel.  Er zijn genoeg gezondere smaakmakers, zoals verse of gedroogde kruiden, waarmee je gerechten ook zonder zout goed op smaak kunt brengen.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

 

Jeu de Boules wijktoernooien

Team Sportservice organiseert dit najaar een Jeu de Boules toernooi in gemeente Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Lees de bijlage. Dit toernooi vindt plaats bij de Jeu de boules verenigingen Entre Nous (DH) Boel Skik (Den Oever) en P.O.N. in Schagen. Deelname is gratis. Twee tegen twee wordt er gespeeld op de donderdagen 1 sept. 8 sept, 15 sept en 22 sept. Na 22 september volgt er een finale week waarin de winnaar van Schagen, Den Helder en Den Oever doorgaan. De beste nummer 2 van de drie locaties gaat ook door zodat er weer 4 teams van 2 zijn. Doelgroep die hieraan mee kan doen zijn voornamelijk ouderen, maar 40-plussers mogen uiteraard ook meedoen. Inschrijven kan via www.noordhollandactief.nl of mailen naar bopdam@teamsportservice.nl

 

Aarzel niet en teken de petitie ‘Pas de pensioenwet aan’ vandaag nog!

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Die belofte zal niet worden ingelost met het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, zoals dat er nu ligt. Daarom: teken de petitie www. pas de pensioenwet aan!  Het aantal ondertekeningen bedraagt nu ruim 50.000. Klik op www.pasdepensioenwetaan.nl

 

Uitje naar Abdij van Egmond

Het is nog ver weg maar op 18 mei 2023 gaan we met z’n allen (maximaal 50 personen) naar de Abdij van Egmond en de Kaarsenmakerij.  Met de bus heen en met de bus terug. Net zo makkelijk. Meer bijzonderheden volgen later. Noteer deze datum alvast.

Vergelijkbare berichten