Algemene Bond van Ouderen Schagen

Eenzaamheid  

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Onder 75-plussers zijn deze gevoelens nog altijd het sterkst: zo’n 46% voelt zich (enigszins) eenzaam. Dat is dus bijna de helft van alle 75-plussers. Vergeleken met 2019 gaat het om een stijging van 4 procentpunt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) over 2021. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]De eenzaamheid groeide ook onder 65- tot 75-jarigen. Van deze groep zegt 39% zich (enigszins) eenzaam te voelen, in 2019 was dat nog 32%.

Wij moeten proberen eenzaamheid te voorkomen. Partners leunen teveel op elkaar, bouwen geen eigen vriendenkring op, gaan zelf de boer niet op om deel te nemen aan de samenleving. Iemand zei tegen mij: “We denken te weinig na over hoe we het leven waardevol houden. De besluiten die je neemt als je 60 bent, zijn van groot belang voor als je straks 80 bent.” Heeft hij gelijk?

Zijn boodschap? Wees geen huismus en doe mee in de samenleving. Ga op zang, ga naar een leesclub of naar theater. De man zei : “Mensen moeten bewuster worden gemaakt van een leven zonder een partner. Ze moeten er klaar voor zijn om zelf in hun eentje verder te kunnen met een hoop verdriet maar ook met nieuwe  aangepaste mogelijkheden. Vrijwilligerswerk doen voorkomt eenzaamheid. Voor een zinvol leven is het belangrijk om gezien te worden en erkenning te krijgen.” Heeft hij gelijk?

 

De spreuk van de week

Veel homo’s hebben verstand van mode, omdat ze jarenlang in de kast hebben gezeten.

 

Wijsheid van de week

Ook een lange tocht begint met slechts één stap.

 

Activiteiten

VRIJDAG 7 oktober: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

ZATERDAG 8 oktober: Open dag Wonen Plus Welzijn.

DONDERDAG 13 oktober: ABOS naar Wieringen

VRIJDAG 14 oktober: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

 

Er kunnen nog een paar mensen mee naar het mooie glooiende Wieringen

Weet u het nog? Op donderdag 13 oktober gaan we met de bus vanaf het Acaciaplein naar het Vikingmuseum in Den Oever. Vertrektijd 09.30 uur.  Verzamelen aan het Acaciaplein 09.15 uur.. We worden ontvangen met koffie en koek en daarna volgt een rondleiding met een gids voor 25 personen. De andere 25 personen gaan in de bus voor een toer over Wieringen met gids. Om 13.15 uur heerlijke lunch in restaurant de Zingende Wielen op Wieringen. Eigen bijdrage: vijf euro. Informeer leden die niet op het internet zitten en vraag ze mee te gaan. Aanmelden bij Leo Wilms, telefoon 06-53413898. U gelieve niet te bellen op maandag en woensdag tussen 8.45 uur en 17.30 uur. Leo is dan even niet bereikbaar. Via email kan ook: wilmskoops@quicknet.nl

 

Geen groepskorting meer

Per 2023 verdwijnt de groepskorting op de verplichte zorgverzekering. En dat is niet zonder gevolgen, want bijna 2 op de 3 Nederlanders heeft een collectieve zorgpolis. Een groep kwetsbare Nederlanders wordt geraakt, bijvoorbeeld verzekerden met een minimapolis via de gemeente. Zij zien hun collectieve korting in één klap verdampen. Een bittere pil, gezien de reeds stijgende kosten voor stroom, gas en gemeentelijke heffingen.

 

Energiebespaarbus komt er aan

De Energiebespaarbus van het Duurzaam Bouwloket komt naar u toe. Bij de Energiebespaarbus zijn de energieadviseur van Duurzaam Bouwloket, de energiecoach van Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) en de projectleider Warmte van de gemeente aanwezig. Samen geven zij gratis advies en informatie over het verduurzamen van de woning. De Energiebespaarbus staat op 20 oktober aan de Kietvitlaan 27 bij de Vomar in Waldervaart van 11.00 tot 16.30 uur.

 

Reactie van ons lid Huug Jak over openbare toiletten

Hij schrijft dat op het NS-station ook een openbaar toilet is. ‘Met je bankpas kun je 24 uur per dag naar het toilet. Hoe? Dat staat op de deur. Wel even wachten , als iemand binnen is.’ Met dank aan Huug.

 

OPEN DAG WPW

Wonen Plus Welzijn houdt open dag op zaterdag 8 oktober van 12.00 tot 16.00 uur. WPW zet haar deuren open voor iedereen die nader met haar vrijwilligers, diensten, activiteiten en medewerkers kennis wil komen maken. Juist in deze tijd waarin er veel speelt in de samenleving en vragen van mensen veranderen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat Wonen Plus Welzijn kan betekenen. Op bijna alle locaties houdt WPW Open Dag en dus ook aan de Zijperweg in Schagen. In de Factorie-werkplaats worden vogelnestkastjes gemaakt en in de Nieuwe Nes kunt u genieten van live muziek. Meer weten? Kijk op de website van WPW voor het uitgebreide programma: www.wonenpluswelzijn.nl

 

Koopjes bij FASv

Onze koepelorganisatie van seniorenorganisaties in Nederland FASv biedt weer leuke koopjes aan. Lees de bijlage en doe er uw voordeel mee!

 

Belastingdienst: DigiD app of sms-controle nodig

Op dit moment kunt u nog inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, maar nu kunt alleen nog inloggen met de DigiD app of sms-controle. De DigiD app of sms-controle maakt de kans dat iemand anders inlogt met uw gegevens kleiner. U heeft dan namelijk altijd uw (mobiele) telefoon of tablet nodig om in te loggen. Zo zijn uw gegevens nóg beter beschermd. Bijvoorbeeld tijdens het aangeven van de inkomstenbelasting of het wijzigen van uw rekeningnummer. Op digid.nl vindt u onder ‘Hulp & Contact’ instructievideo’s en stappenplannen die u hierbij helpen.

Als u de belastingzaken voor uw partner of naaste regelt, kunt u een machtiging aanvragen. Hiermee kunt u toestemming krijgen om de belastingzaken van een ander online te regelen. Vraag de machtiging op tijd aan via machtigen.digid.nl. Het kan een aantal dagen duren voordat deze is verwerkt. Bij het aanvragen van de machtiging heeft u het Burgerservicenummer (BSN) nodig van de persoon die u gaat helpen.

 

Valse e-mail Eneco in omloop

Er is een valse e-mail in omloop namens energieleverancier Eneco. In de mail staat dat klanten zes maanden lang 50% korting krijgen op de gasprijzen én dat ze een bedrag van zo’n 400 euro terugkrijgen. Criminelen zijn echter uit op inloggegevens voor internetbankieren en hopen je te verleiden om een QR-code te scannen die naar een malafide website verwijst: meer dan genoeg reden om deze mail te negeren en te verwijderen. Het is best een creatief verhaal dat de oplichters voor deze valse mail hebben verzonnen.

In de mail staat dat de contracten met de Russische gasleverancier Gazprom binnenkort aflopen en dat ‘onder de huidige omstandigheden’ geen nieuwe contracten worden afgesloten met Russische bedrijven. Je komt in aanmerking voor een teruggave van € 391,56. Dat geld wordt binnen twee weken teruggestort op je rekening. Daar moet je echter wel iets voor doen. Je moet de QR-code in de mail scannen, en deze QR-code leidt naar een valse ‘Eneco’-website. Daar selecteer je je bank en moet je zogenaamd ‘inloggen’ om jouw bankrekeningnummer te bevestigen, want anders krijg je het bedrag niet uitgekeerd. LET OP NIET DOEN!! WEGWEZEN!!

 

Energietoeslag moet uzelf aanvragen

Wooncompagnie roept huurders op om de energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. U hebt recht op deze toeslag als uw inkomen minder is dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch. In juli is de energietoeslag door het kabinet verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro. De energietoeslag heeft géén invloed heeft op uw huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering. Twijfelt u of u recht heeft op deze toeslag? Vraag de energietoeslag gewoon aan. U hoort vanzelf of u er wel of geen recht op heeft. Heeft u al een deel van het geld ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt de aanvullende 500 euro automatisch. In het gemeenteblad van Schagen wordt een andere inkomensgrens genoemd, namelijk van 110%. Het is niet duidelijk waarom dit is.

 

Vervoersboekje

De gemeente Schagen geeft het Vervoersboekje uit. In het boekje dat regelmatig wordt ververst staat informatie over vervoersmogelijkheden in de gemeente Schagen. Ook kunt u lezen over uw rollator of uw scootmobiel mee kan en wat de tarieven zijn. De moeite waard om het boekje te bewaren. U kunt hem bijvoorbeeld printen of opslaan. Zie de bijlage.

 

Nieuwsbrief Koepel

De Nieuwsbrief besteedt aandacht aan de dalende koopkracht en stijgende energielasten. Ook ouderen hebben veel moeite om de maand heelhuids door te komen. Of anders gezegd net geen schulden hoeven maken. Heeft u schulden en u komt er niet uit: bel de gemeente Schagen 0224-210400 en vraag naar schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening is gratis. Kunt u tijdelijk uw geldzaken niet zelf doen? Hier kan het wijkteam van de gemeente Schagen u bij helpen. Lees de bijlage voor de Nieuwsbrief.

 

Nieuwe leden  

De groeit zit erin. Er melden zich steeds meer leden. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Digitale hulp

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.  

Vergelijkbare berichten