NIEUWS VAN ABOS ZONDAG 30 OKTOBER 2022

 

Alzheimer  

Alzheimer stichting timmert behoorlijk aan de weg.  Zo is nu de grootste krachtenbundeling dementieonderzoek gaande in Nederland.  Vele organisaties richten zich specifiek op onderzoek naar oorzaken van dementie, betere diagnostiek, preventie van dementie en dementie op jonge leeftijd. Alzheimer Nederland is bij meerdere consortia betrokken als partner om de opgedane kennis in de praktijk te brengen én om mensen met dementie en hun naasten een stem te geven in het onderzoek.

Overigens blijft het risico om dementie te krijgen dalen. Wie nu 70 wordt, heeft gemiddeld veel minder kans om dementie te krijgen dan mensen die 70 werden in 2010. Ook in de twintig jaar daarvoor daalde het risico op dementie steeds met 13 procent per tien jaar.

Dat blijkt uit een analyse van zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa, meldt De Volkskrant. De analyse, waar ook het Erasmus MC aan meewerkte, staat in het vakblad Neurology. “Als de daling voortzet krijgen alleen al in Europa en de VS de komende decennia miljoenen minder mensen dementie dan tot nu toe werd gedacht”, stellen de onderzoekers.

Een wetenschappelijke verklaring is er volgens het Erasmus MC nog niet. Maar er zijn verschillende redenen die de daling kunnen verklaren. Zo zijn hart- en vaatziekten steeds beter te behandelen. Ook is het zo dat we gezonder leven: we roken minder, drinken minder en bewegen meer in vergelijking met 10 jaar geleden. Het dus niet zo dat vergrijzing ook net zoveel mensen met dementie ‘oplevert’ als sommige ouderenzorginstellingen ons doen geloven.

 

Activiteiten

VRIJDAG 4 november: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 11 november: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

WOENSDAG 16 november: Filmmiddag. Aanvang: 13.30 uur. Zaal open 13.00 uur.

 

Filmmiddag ‘Alles is liefde’

Op woensdag 16  november wordt de rolprent ‘Alles is liefde’ vertoond. ‘Alles is liefde’ is een Nederlandse ensemblefilm die op 11 oktober 2007 in de Nederlandse bioscopen in première ging. De romantische komedie is geschreven door Kim van Kooten en werd geregisseerd door Joram Lürsen. Er speelt een groot aantal bekende Nederlanders mee in de film. Het loopt tegen Sinterklaas en dan gebeuren allemaal grappige dingen tijdens zijn intocht. Maar is hij wel de echte Sinterklaas? Door zijn alternatieve manier van doen is hij populair.  De film kreeg in 2008 een Gouden kalf voor beste Nederlandse speelfilm. Entree is verhoogd naar 2,50 euro in verband met de gestegen kosten. Dit is inclusief koffie en thee. Zaal open 13.00 uur. Aanvang 13.30 uur.

 

Vakantiereis 2023

Het reisadres wordt Hotel Bitburg in de Sudeiffel (Duitsland). Een prachtig hotel in een pittoreske omgeving. De reis is van 15-20 Mei 2023. Voor de liefhebbers is er op YouTube (internet)een impressie te zien van het hotel en de mooie omgeving. De kosten bedragen € 595,00 per persoon, toeslag eenpersoons kamer is € 60,00. U kunt zich nu al aanmelden, dan krijgt u begin 2023 een aanmeldingsformulier en kunt U een 1e betaling € 55,00 doen. Aanmelden kan via de mail naar ariederksen@kpnmail.nl

 

Vrijwilligers vakantiereis 2023

De SBOS is op zoek naar 2 vrijwilligers die mee willen helpen tijdens de vakantiereis volgend jaar. De taken zijn bijwonen van de voorbereidende vergaderingen en hand- en spandiensten tijdens de reis. Ook het bezoeken van de deelnemers in Schagen. Diegenen die als eerste zich aanmeldt, mag GRATIS meereizen. Inlichtingen bij Arie Derksen 06-23336861

Opgave via het bestuur van uw ouderenbond of bij Liesbeth Ranzijn: liesbethranzijn@outlook.com

Belafspraak ziekenhuis kost geld hoor!

Een patiënt aan het woord: ‘Vorige week kreeg ik de rekening van een belafspraak van het ziekenhuis, ik vond het een belachelijk hoog bedrag voor een gesprek van 2 minuten, waarin ik vermelde dat alles goed ging en ik verder geen vragen had.
De kosten van dit gesprek is €230,98 en dit moet ik betalen van het eigen risico.Mag dit zomaar?’ Ja dat kan en mag. Dat heeft te maken met de behandelcode die er gehanteerd wordt. Maar ook als je fysiek contact gehad zou hebben dan zit de kans er dik in dat deze kosten ook in rekening worden gebracht. De kosten worden vastgesteld door de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen.

Buiten het vorenstaande, de arts heeft ook de nodige voorbereidingstijd nodig voor hij het telefoongesprek aangaat.

Voorlichting over internetveiligheid op 24 november

Het kan ook u gebeuren dat u in de maling wordt genomen en dat u wordt opgelicht. Hoe alert moeten we zijn? Kom donderdagmiddag 24 november naar “Onder de Acacia’s” voor een voorlichtingsbijeenkomst door Peter C.S. Smit van KBO Zaanstreek Noord. Hij is expert op het gebied van internetveiligheid. De angst iets verkeerds te doen of op een verkeerd linkje te klikken, leeft bij velen. Terecht, want digitale criminaliteit is de snelst groeiende ‘tak van sport’ binnen de criminele wereld. Smit is veiligheidsadviseur bij KBO-PCOB en weet veel over onveilige praktijken van criminelen die op uw geld uit zijn.  De bijeenkomst vindt plaats in “Onder de Acacia’s” en begint om 14.00 uur.

 

Klant-en-klare soep

Als er ergens van veel te kiezen valt in de supermarkt dan is het wel kant-en-klare soep: van heldere kippensoep tot stevige Chinese tomatensoep en van rijk gevulde goulashsoep tot romige pompoensoep. Te koop in blik, pak, zak, pot of fles: de keuze is reuze. Maar is het ook een goede keuze? Een kant-en-klare soep is gemakkelijk. Even opwarmen en je kunt eten. Maar daarmee zijn ook alle voordelen genoemd. Want klant-en-klare soep is veel te zout, er zitten veel additieven in en suiker en er zit weinig groente in. Minder dan je denkt. Zelfgemaakte soep is lekkerder omdat je deze vers maakt, altijd aan je eigen smaakvoorkeur kunt aanpassen en je geen gebruik maakt van smaakversterkers of andere onbekende additieven. Gewoon eerlijke soep op je bord, daar geniet je toch het meeste van? (Bron: Plus Online).

 

Hoe armoede voelt

Haar zoon zit op de bank en kijkt televisie. Ze groeten elkaar en dan zegt hij dat hij niet komt spelen, maar moet bellen. Gelukkig is het een bandje aan de andere kant van de lijn, hij hoeft alleen te luisteren, en hij gaat zodra hij de hoorn heeft neergelegd naar de voordeur. De buurvrouw loopt mee, hij wil haar de stuivers geven, maar ze schudt haar hoofd en dan zegt hij: ‘Bedankt voor het bellen. Voetbal gaat niet door.’

Ja, zegt zijn moeder als hij er nu naar vraagt, een jaar of dertig later. De telefoon was geregeld afgesloten. Maar ze herinnert zich niet meer dat ook de stroom was afgesloten. Hij meent van wel. Hij kan het gevoel zo oproepen als er weer allerlei rekeningen niet betaald konden worden, de angst voor brieven van instanties die nooit zou verdwijnen.

Nog zo’n herinnering: we zitten met z’n vieren aan tafel en eten voor de tweede avond op rij een soort zelfgemaakt brood zonder beleg. De koelkast is helemaal leeg op een restje boter na, en moeder zegt: ‘Papa en ik houden niet zo van boter, nemen jullie het maar’, maar hij weet dat dat niet waar is. Want als ze mag kiezen eet ze het liefst boter en honing op haar brood en ze smeert dan altijd extra boter erop die ze maakt. Hij neemt een paar happen en rent dan verward naar zijn kamer en verstopt zich onder een deken (bron: Groene Amsterdammer).

 

Kun je ook afzien van de compensatie?

De compensatie van €190,- is er om de hoge energiekosten deze winter betaalbaarder te maken. Het bedrag wordt uitgekeerd in november en in december. Maar niet iedereen heeft deze compensatie nodig. Er zijn mensen die kiezen ervoor om het bedrag te doneren aan familie of vrienden, of aan een goed doel. Zo helpen we elkaar de energiecrisis door. Goede doelen waar je aan kunt denken zijn de Voedselbank, het Armoedefonds, het Kansfonds of de Voedselbank Kop van Noord-Holland (t.n.v. St. Voedselbank “Kop van Noord” in Anna Paulowna op rekeningnummer NL64 INGB 0004877289 of NL79 RABO 0178 08 1612.

 

Rouwverwerking

Vanaf eind oktober start er een zesdelige serie bijeenkomsten over rouwverwerking met kunst als ondersteunende werkvorm. Onder leiding van een kunstenares en een gespreksleider wordt er tijdens deze bijeenkomsten gewerkt aan een persoonlijk (kunst)werk en is er gelegenheid om hier samen over te praten. Deze bijeenkomsten zijn aanvullend op het bestaande aanbod van de Gesprekskring rondom rouw van de PG Schagen en de individuele ondersteuning door vrijwilligers van WPW. Mochten jullie in je praktijk of omgeving iemand kennen die hier geïnteresseerd in is, dan kan hij/zij zich opgeven via het Servicepunt, 0224-291042 of schagen@wonenpluswelzijn.nl.

 

BEHEERDER GEZOCHT VOOR ‘ONDER DE ACACIA’S”

Leen van der Donk stopt er dadelijk mee en dus zijn de samenwerkende ouderenbonden (SBOS) op zoek naar een beheerder (m/v) voor het  activiteitencentrum “Onder de Acacia’s” in Schagen. We zijn Leen buitengewoon dankbaar voor het werk dat hij heeft gedaan in de afgelopen jaren. Bravo! U weet het, in ons gebouw wordt veel gedaan voor de leden van de drie ouderenbonden (KBO,PCOB en ABOS) . Ik noem de maandelijkse filmmiddag, de klassieke middag, bingo, klaverjassen en voorlichtingsbijeenkomsten voor ouderen. De beheerder doet geen zwaar werk. Hij of zij zorgt onder meer voor verhuren van de zalen, sleutelbeheer,  bijhouden van de activiteitenagenda, klein onderhoud en letten op orde en netheid in het gebouw. Er staat een fraaie vergoeding tegenover. Belangstellenden kunnen reageren door te bellen met Arthur Brand, telefoonnummer 06-15646259.

door te bellen met Arthur Brand, telefoonnummer 06-15646259.

 

Priklocaties

De volgende locaties zijn open:

Den Helder: Drs. F. Bijlweg 1 (oud GGD-gebouw)

Hem: Tennishal STEBO, Torenweg 44

Alkmaar: Ampèrestraat 21

Middenmeer: Agriport 33 (per 10 oktober geopend)

Woont u thuis, maar kunt u niet zelf of met hulp naar een priklocatie voor de coronavaccinatie? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan u aanmelden om uw prik thuis te krijgen.

 

Acceptgiro verdwijnt – wat nu?

Na 1 maart 2023 worden er geen acceptgirokaarten meer verstuurd. Dat betekent het definitieve einde van dit betaalmiddel. Gelukkig zijn er alternatieven zoals het overschrijvingsformulier. Hierbij ontvangt u van een bedrijf of ­organisatie een papieren rekening en maakt u het geld zelf over. Overschrijvingskaarten zijn niet gratis. ABN AMRO rekent €11 voor 22 overschrijvingskaarten en €18,75 voor 25 verzendenveloppen. Bij ING kosten 20 overschrijvingskaarten €6,25 en 20 enveloppen €5. Bij de Rabobank kost een overschrijving een euro en bij de Regiobank en SNS betaalt u €6,50 voor 20 formulieren. Overschrijven is iets meer werk dan een acceptgiro ondertekenen en de kans op fouten is groter, maar wie ­zonder computer of mobiele ­telefoon wil bankieren, kan hiermee toch uit de voeten. Het eenvoudigst en voordeligst is de incasso. Hierbij geeft u een schriftelijke machtiging – telefonisch kan niet – om eenmalig of doorlopend een bedrag van uw bankrekening af te boeken.

 

Nieuwe leden  

Weer hebben zich mensen gemeld om lid te worden van onze mooie ouderenbond. Onze Leo Wilms is zeer content zoals het gaat. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Digitale hulp

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

Vergelijkbare berichten