NIEUWS VAN ABOS 15 november 2021

Lichte lockdown

We hebben weer te maken met meer corona-maatregelen. Maar een lockdown is het niet geworden. Het bestuur van SBOS heeft het volgende besluit genomen:

De activiteiten kunnen doorgaan. Wel moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  1. De anderhalvemeternorm moet worden toegepast in de zaal.
  2. Bezoekers en anderen dragen een mondkapje wanneer ze aan het lopen zijn.
  3. Er wordt geen handen geschud.
  4. Bij binnenkomst de handen reinigen met vloeistof uit het aanwezige flesje.[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]

De Inloopmiddag en de klassieke muziekmiddag gaan door. De filmmiddag niet omdat er geen operator is die de apparatuur kan bedienen.  

 

ACTIVITEITEN IN NOVEMBER

ZONDAG 14 november: Inloopmiddag. Aanvang 14.00 uur.

MAANDAG 15 november: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

VRIJDAG 19 november: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – weet u hoe het installeren moet?

 

Je blijft fit met een huisdier

Een huisdier is goed voor je psychische gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Juist op latere leeftijd geeft een dier betekenis aan je leven en ritme aan de dagen. Maar een dier vraagt lichamelijk ook wat van zijn baasje en mag bij een verhuizing niet altijd mee. Begint u na uw zeventigste aan een nieuw huisdier? Utrechtse Tonny kwam in het nieuws omdat ze op 76-jarige leeftijd geen jonge poes meekreeg uit het asiel. De poes zou niet meer bij haar passen. Zelf dacht ze daar heel anders over. Ze was fit, had haar hele leven katten gehad en hoopte wat gezelschap aan haar leven toe te voegen. Geen gekke gedachte, aldus Marie-José Enders-Slegers, bijzonder hoogleraar antrozoölogie. “Zeker als je ouder wordt, kan een huisdier gaten in je sociale netwerk opvullen. Na je pensioen heb je geen collega’s meer, en er vallen steeds meer vrienden en familieleden weg. Dat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en depressie.”

 

Nieuw truc om u geld afhandig te maken

Een vrij nieuwe truc waar de politie voor waarschuwt: de dader vraagt u ter verificatie om op een link te klikken. Doe dit niet! Door op de link te klikken, geef je de dader de kans om in te loggen op de bankieren-app. De dader moet vervolgens een identificatiecode invullen in de app en vult daar zijn eigen telefoonnummer in. Daarna kan de oplichter direct geld van uw rekening pinnen bij een Geldmaat. Slachtoffers ontvangen via sms een bericht dat er een nieuw telefoonnummer is toegevoegd. De ABN AMRO is op dit moment de enige bank waarbij men pin- en pasloos geld kan opnemen bij automaten van Geldmaat. Het is waarschijnlijk dat meer banken en geldautomaten in de toekomst deze mogelijkheid gaan bieden.

 

Boosterprik

GGD HN start 19 november met boosterprik in Noord-Holland-Noord.  Vanaf woensdag 17 november worden de uitnodigingen aan de doelgroep verstuurd. Vanaf dat moment staat het landelijke callcenter klaar om afspraken in te plannen. Ook kan vanaf dat moment digitaal een afspraak worden gemaakt. De mogelijkheid voor een boosterprik staat gelijktijdig ook open voor de (jongere) partner van de 80-plusser (wel moet de partner ouder zijn dan 60 jaar). In het werkgebied van GGD HN bevinden zich vaccinatielocaties in Alkmaar, Middenmeer en Den Helder. Als de 80-plussers en de medewerkers uit de zorg zijn gevaccineerd, volgt de doelgroep 60- tot 80-jarigen. Daarbij ontvangen de oudsten als eerste een uitnodiging. Het ziet er naar uit dat deze doelgroep vanaf januari aan de beurt is.

 

Persbericht pensioenen indexeren

Het klinkt heel mooi: vanaf januari kunnen sommige pensioenen omhoog. Na twaalf jaar stilstand komt er indexatie. Maar het is een fopspeen, want de gepensioneerde verpleegkundige, agent en leraar gaan er geen cent op vooruit. Ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM vinden het voorstel volstrekt onvoldoende. Lees de bijlage.

 

Wat is beter, de deur van de wasmachine open of dicht?

Nadat het wasprogramma klaar is en u de was uit de machine heeft gehaald, bent u waarschijnlijk geneigd om de deur direct weer dicht te doen. Maar is dat wel goed voor de wasmachine? Of is het beter de deur open te laten staan? Toch kunt u dit beter niet doen. De reden is dat er in de wasmachine na het draaien nog vocht achterblijft. Dit vocht is een broedplek voor bacteriën. En die zijn er al heel snel. Door de deur open te laten kan het vocht de machine uit. Houdt u de deur dicht dan kunnen bacteriën hun gang gaan. Resultaat: een stinkende wasmachine. De bacteriën komen af van de kleding, haren en huidschilfers die mee gewassen worden. Hardnekkig vuil kan zelfs omgezet worden in vetluis. Dit is een reactie van huidschilfers, haren en (lichaams)vetten op zeep, het wasmiddel. Zet de deur na het wassen dus altijd open. Staat de machine in een vochtige ruimte zoals de badkamer, zet dan eventueel het zeepbakje open. Dan kan de machine het vocht nog sneller kwijt.

 

Nieuwe leden

De wervingsactie stopt niet. Kent u mensen in uw kring die misschien lid willen worden van ABOS? Voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt het eerste jaar minder contributie.

 

Wie wil onze Leen van den Donker assisteren?

Het bestuur van de samenwerkende ouderenbonden Schagen (SBOS) zoekt een assistent-beheerder voor zijn activiteitencentrum “Onder de Acacia’s” aan het Acaciaplein. De assistent-beheerder werkt samen met de beheerder Leen van den Donker. Onder beheer wordt verstaan het klein onderhoud van het gebouw, lichte keukenwerkzaamheden,  letten op orde en netheid in het gebouw en het signaleren van storingen en gebreken. De assistent-beheerder ontvangt voor zijn werkzaamheden een vergoeding. Hij of zij doet deze werkzaamheden samen met Leen. Voor vragen en aanmelding, bel gerust Leen van den Donker, bereikbaar onder 0224-785060.

 

Meedoen en andere ontmoeten, daar staat Doet & Ontmoet voor!

Bij Doet&Ontmoet kunt u binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje, een activiteit of om een vraag te stellen. De bijeenkomsten worden door de bezoekers zelf ingevuld en iedereen kiest zelf wat te doen en met wie, afhankelijk van de eigen wensen en mogelijkheden. Doet&Ontmoet is vrij toegankelijk en voor iedereen en wordt georganiseerd door WPW Schagen. Dag en tijd: elke dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. Locatie: De Groene Schakel, Iepenlaan 56, 1741 TG,  Schagen.

BIJLAGE
[pdf-embedder url=”http://ouderenschagen.nl/wp-content/uploads/2021/11/ABOS-Persbericht-Pensioenen-indexeren-Volstrekt-onvoldoende-11-11-2021.pdf” title=”ABOS Persbericht Pensioenen indexeren Volstrekt onvoldoende 11 -11-2021″]

Vergelijkbare berichten