NIEUWS VAN ABOS 5 DECEMBER 2021

Valse e-mails

Ik val direct met de deur in huis. Er zijn valse e-mails in omloop onder ouderen over de boosterprikken. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Criminelen proberen via de mails bankgegevens in handen te krijgen. In de mail, die zogenaamd door de GGD is verstuurd, staat dat alle senioren in Nederland verplicht een boosterprik krijgen. Via een link kunnen mensen een afspraak maken. Wie op de link klikt, komt uit bij een inlogscherm voor de bank, maar dat is een nepsite. De gezamenlijke GGD’en benadrukken dat mensen geen uitnodiging krijgen via de mail. Het RIVM stuurt de meeste uitnodigingen voor de boostervaccinatie, en allemaal per brief. Daarnaast is een vaccinatie vrijwillig: het klopt dus niet dat alle ouderen verplicht een prik krijgen.

 

ACTIVITEITEN IN DECEMBER

VRIJDAG 10 december: Klaverjassen.  Aanvang 13.30 uur.

ZONDAG 12 december: Inloopmiddag. Aanvang 14.00 uur.

WOENSDAG 15 december: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

VRIJDAG 17 december: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

 

QR-code is verplicht

Het bestuur van SBOS heeft besloten dat bezoekers aan “‘Onder de Acacia’s” gevraagd zal worden naar het coronatoegangsbewijs. U kunt dit bewijs laten zien op uw smartphone of op het papier dat u over de post heeft gekregen. Voor de controle schaft het bestuur een QR-scanner aan. Door deze maatregel hoeft de anderhalve meter binnen niet gehandhaafd te worden.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – hulp nodig bij het installeren?  

 

“Kom eens langs op zondag”

Het kan en mag weer. Op elke tweede zondag van de maand is ons gebouw “Onder de Acacia’s”  open voor een gezellige middag met elkaar. Niets is verplicht. We maken er een ongedwongen middag van. Gewoon een praatje maken met iemand onder het genot van koffie of thee. Er kan ook aan spelletjes worden meegedaan. Niets moet. De entree is gratis. De middag is op zondag 12 december en begint om 14.00 uur en eindigt  om 16.00 uur. Neem wel uw coronatoegangsbewijs mee!

Filmmiddag

Op woensdag 15 december, aanvang 13.30 uur, is de film te zien met de titel ‘Seven Years in Tibet’ met in de hoofdrol Brad Pitt en Danny Denzongpa. Het is een verfilming van de gelijknamige biografie van Heinrich Harrer, die in zijn boek vertelt over zijn belevenissen als bergbeklimmer in Tibet en zijn ontmoetingen met de nog jonge Dalai Lama Tenzin Gyatso. De Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten.  De entree is gratis en de consumptie is één euro per consumptie. De zaal is vanaf 13.00 uur open.  Gasten zijn welkom. Neem uw buren mee of een goede vriend of vriendin.

 

Boostervaccinatie

Mensen geboren in 1941 kunnen online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatieafspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet wel eerst de brief afwachten. GGD GHOR Nederland roept mensen op zoveel mogelijk een afspraak te maken via het digitale portaal. Dit gaat sneller en voorkomt dat het callcenter overbelast raakt. Wie zelf niet digitaal vaardig is, kan hulp vragen aan familie, buren of vrienden. Ook de bibliotheek kan hulp bieden.

Kijk voor de locaties en de openingstijden op de website van de GGD NHN.

Ouderen die geen vervoer hebben en ook geen vervoer van familie of vrienden kunnen regelen, kunnen net zoals tijdens de eerste twee vaccinaties toch vervoer krijgen. Gemeente Schagen regelt voor hen in deze noodgevallen vervoer met Graag Gedaan van Wonen Plus Welzijn of Taxi Noordwest. Let wel, dit is alleen voor inwoners uit dorpen en stad van gemeente Schagen, die door de GGD uitgenodigd zijn voor een inenting. Lees ook de update van de GGD.

 

Met je huisdier in bed. Goed idee?

Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren – en dus ook huisdieren – dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep. Zulke infectieziekten heten zoönosen, en in huisdierenland is toxoplasmose de bekendste. Toxoplasmose is een parasiet in de ontlasting van de kat die vooral voor het ongeboren kind gevaarlijk is (Bron: Universiteit Utrecht.)

 

Nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

In een gezamenlijk persbericht met andere seniorenorganisaties hamerde de Koepel Gepensioneerden deze week op het zo snel mogelijk zetten van de ’boosterprik’ bij 60-plussers. Dat is de beste manier om besmettingen, ziekenhuisopnames en erger onder senioren te voorkomen. Lees de bijlage.

 

Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?

Heb je na één glaasje wijn eigenlijk al genoeg? Dan is het zonde om de rest van de fles meteen weg te gooien. Dat hoeft ook niet, want geopende wijn is wel degelijk even houdbaar. Maar hoe lang? Het probleem: oxidatie

Allereerst het probleem bij een geopende wijn: oxidatie. Doordat het in contact komt met zuurstof, oxideert de wijn. Dit heeft als gevolg dat de wijn azijnachtig gaat ruiken en een vieze, zure smaak krijgt. Hoe meer wijn er uit de fles is, hoe sneller dit proces verloopt. Zet daarom een geopende fles altijd in de koelkast. Dat geldt voor wit en rosé, maar ook voor rode wijn. Door de wijn af te koelen vertraag je het oxidatieproces en blijft de wijn dus langer lekker. Hoe lang je een geopende fles kunt bewaren, hangt af van de soort wijn. Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken. Wit en rosé kun je iets langer laten staan: maximaal vier dagen. Zoete witte wijn kun je zelfs een dag of vijf bewaren. Mousserende wijnen zijn lastiger, want na opening is het koolzuur snel verdwenen. Dan is één dag bewaren het advies (Bron: Culy).

Nieuwe leden

De wervingsactie stopt niet. Kent u mensen in uw kring die misschien lid willen worden van ABOS? Voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt het eerste jaar minder contributie.

 

Erfbelasting 2022

Een kind hoeft pas erfbelasting te betalen als het meer erft dan €21.559,-. Dat bedrag geldt ook voor stiefkinderen en pleegkinderen. Een echtgenoot of samenwoonpartner heeft een nog veel grotere vrijstelling: maximaal €680.645,-  Over het bedrag boven de vrijstelling betalen kinderen en partners 10 procent belasting. Pas als de erfenis meer dan €130.425,-.  boven de vrijstelling uitkomt, gaat een zoon, dochter of partner 20 procent belasting betalen over het meerdere.

Ouders kunnen hun kinderen jaarlijks het vrijgestelde bedrag schenken. Aan een kind dat nog geen 40 is, mag je eenmalig €27.231,-. schenken. Op de dag van de 40ste verjaardag mag het nog net, daarna niet meer, tenzij het kind een jongere partner heeft. Dan mag je dit bedrag nog schenken op de 40ste verjaardag van de partner. Gebruikt het kind het geld voor een eigen huis, dan mag je eenmalig de zogeheten jubelton (€106.671,- geven. In beide gevallen geldt ook de leeftijdsgrens van 40 jaar. Je kunt deze vrijstellingen niet bij elkaar optellen. Heb je er al eerder gebruik van gemaakt? Ga dan bij de Belastingdienst na wat je nu nog belastingvrij mag schenken. U heeft een verklaring van erfrecht nodig. In deze verklaring staat wie de erfgenamen zijn. Met de verklaring van erfrecht kunt u als erfgenamen aantonen dat u recht heeft op de bezittingen van de overledene. Deze verklaring is dus noodzakelijk om toegang te krijgen tot de rekeningen van de overledene of om papieren te wijzigen die op naam van de overledene staan. ( Bron: verklaringvanerfrechtservice.nl).

 

Vergelijkbare berichten