NIEUWS VAN ABOS ZONDAG 2 JANUARI 2022

Beste leden, ik wens alle leden van ABOS, uw  familie en vrienden een goed en gezond nieuwe jaar!

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – hulp nodig bij het installeren?

 

Lockdown

Het lijkt erop dat de lockdown nog even doorgaat. Dit betekent dat ons activiteitencentrum “Onder de Acacia’s”  gesloten blijft en geplande activiteiten niet doorgaan. Ik houd u op de hoogte.

 

Vermogen en sparen

Heb je op 1 januari 2022 niet meer dan 50.650 euro aan spaargeld of beleggingen? Dan hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. In 2021 lag de grens nog op 50.000 euro. Voor koppels wordt het heffingsvrije vermogen 101.300 euro. De vrijstelling voor groen beleggen bedraagt in 2022 61.215 euro. Met fiscale partner komt dit bedrag op 122.430 euro. Een weetje: de AOW-leeftijd schuift een aantal maanden op. In 2021 was die 66 jaar en 4 maanden en het wordt in 2022 66 jaar en 7 maanden.

 

Hoe gezond is zeewier?
Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking eet regelmatig producten met zeewier, zo blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Sushi is de bekendste vorm, maar zeewier wordt bijvoorbeeld ook gegeten in de vorm van chips, zeespaghetti, zeewiersalade en noedels op basis van zeewier. Mensen die dit soort producten eten, krijgen per dag 0,05 gram zeewier per kilogram lichaamsgewicht binnen. Bij een lichaamsgewicht van 80 kg gaat het dan om een dagelijkse hoeveelheid van 4 gram. Zeewier zit boordevol gezonde voedingsstoffen, met name vitamines en mineralen. De hoeveelheden variëren per soort en zijn zelfs afhankelijk van het seizoen. Zeewier is bijvoorbeeld een goede bron van ijzer. Sommige soorten zeewier bevatten zelfs meer ijzer dan eenzelfde hoeveelheid vlees of spinazie. Verder springt jodium eruit. Als je zeewier als groente eet, is het verstandig af te wisselen met andere groenten. Als je zeewier als vleesvervanger eet, is het advies om met andere vleesvervangers zoals ei, tofu, noten en peulvruchten af te wisselen

Ouderen krijgen de schuld: ze wonen te groot!
Ouderen blijken de woningnood in stand te houden. Ze stromen niet door naar een kleinere woning. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de NOS. De ‘Koepel Gepensioneerden’ stelt dat de resultaten uit dit onderzoek een stimulans voor gemeenten zelf moeten zijn om in hun eigen woonvisies méér aandacht te besteden aan passende woningen voor hun oudere inwoners. Er wordt al jaren met Jan en alleman gepraat over de woningmarkt, maar niet met senioren, zegt de Koepelvoorzitter.  Betrek hen erbij en haal de vrijblijvendheid van het woningbeleid af is zijn advies. Lees de bijlage.

Doe aardig tegen de GGD
Naast alle negativiteit over het werk van de GGD in de media, zijn er gelukkig ook mensen die waardering kunnen opbrengen voor de activiteiten die de gezondheidsorganisatie verricht in het gevecht tegen corona. Zoals Nick Hof uit Heerhugowaard.  Afgelopen dinsdag reed hij een rondje door Noord-Holland om op elke vaccinatie- en testlocatie een fraaie kersroos te bezorgen. Mooi toch!
Rond de jaarwisseling wordt in Hoorn voor GGD Hollands Noorden een nieuwe coronatestlocatie gerealiseerd. De testlocatie in Zwaag (Oostergouw 7) verhuist naar de Protonweg 13 waar de voormalige Deen zijn distributiecentrum had.
niet doen?
Ledenaantal groeit nog steeds

Intussen gaat de wervingsactie door. Er hebben zich weer nieuwe leden aangemeld. ‘We zitten inmiddels dik boven de 200,’zegt Leo Wilms enthousiast, onze ledenadministrateur. Kent u mensen in uw kring die misschien lid willen worden van ABOS? Voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt het eerste jaar minder contributie.

De contributie wordt niet verhoogd volgend jaar. De bedragen blijven hetzelfde:  25 euro per jaar. Voor de partner 12,50 euro per jaar. Voor dit bedrag kunt u rekenen op de zondagsmail, leuke uitjes, film- en klassieke muziekmiddagen en talloze andere activiteiten in “Onder de Acacia’s”.

 

Overstappen naar een andere bank

Wie besluit over te stappen, krijgt een ander rekeningnummer bij de nieuwe bank. Dat leidt tot veel praktische problemen. Want hoeveel bedrijven, instanties, goede doelen en andere organisaties moet je wel niet op de hoogte brengen? Maak gebruik van de overstapservice. De Overstapservice zorgt 13 maanden lang voor vier zaken: Alle bijschrijvingen die nog op de oude rekening binnenkomen, worden automatisch doorgestort naar de betaalrekening bij de nieuwe bank. Automatische incasso’s gaan nu van de nieuwe betaalrekening af. De hypotheeklasten, zoals rente, aflossing en verzekeringspremie, gaan voortaan automatisch van de nieuwe rekening af. Na 12 maanden herinnert de nieuwe bank je eraan dat over een maand de Overstapservice eindigt. Die 13 maanden zijn gekozen omdat dan elke bij- en afschrijving minstens één keer is langsgekomen. Je hebt dus een jaar de tijd iedereen te informeren over je overstap.

[pdf-embedder url=”http://ouderenschagen.nl/wp-content/uploads/2022/01/ABOS-Betrek-senioren-bij-het-oplossen-van-de-wooncrisis-Koepel.pdf” title=”ABOS Betrek senioren bij het oplossen van de wooncrisis Koepel”]

 

Vergelijkbare berichten