Nieuws van ABOS 16 januari 2022

Het kabinet heeft de lockdown wat versoepeld maar niet voldoende om de activiteiten in ons activiteitencentrum “Onder de Acacia’s” te hervatten. Het gebouw blijft gesloten.
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]

Dit betekent onder meer dat de muziek- en filmmiddag niet doorgaan. Over 10 dagen komt het kabinet met een ‘nieuw weegmoment’ en het is te hopen dat er nog meer versoepelingen komen. Intussen neemt het aantal ziekenhuisopnamen toe in sommige delen van het land. Voorzichtigheid is geboden. Ik houd u op de hoogte.

 

Ouderen framen als mensen die niet deugen

Ouderen zijn geen verhuisweigeraars en potverteerders. Betrek hen juist bij het oplossen van de wooncrisis en andere problemen, bepleit John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden in dagblad Trouw. Lees de bijlage.

 

Zin en onzin van vitaminesupplementen

Is het slim om bij te slikken? En hoe weet je welke supplementen je nodig hebt? Omega-3, ijzer, ginkgo, biloba, noem maar op. Mensen slikken zich suf, maar is dit wel goed voor je lijf?  Maar vrouwen hebben snel een ijzertekort en kinderen krijgen vaak te weinig vitamine D, dat juist belangrijk is voor de botgroei. Ik zou zeggen lees de bijlage !

 

Moet mijn dochter dan haar huis verkopen?

Voorbeeld: Ik ben alleenstaand en heb vier kinderen. Mijn jongste dochter heeft nu gevraagd of ik haar een behoorlijk bedrag wil lenen voor de aankoop van haar woning. Is dit verstandig en kunt u mij zeggen wat er gebeurt als ik kom te overlijden. Moet mijn dochter dan haar huis verkopen?’ In dat geval is deze lening een vordering in uw nalatenschap. Of uw jongste dochter hier last van krijgt, hangt af van de voorwaarden die u in de geldleningsovereenkomst met elkaar heeft  afgesproken. Uw vier kinderen erven volgens de wet in gelijke delen van u. Bij een eigenwoningregeling is het gebruikelijk dat deze 30 jaar loopt en niet eerder opeisbaar is. Als u dit niet anders regelt, verkrijgen uw andere kinderen dan dus een niet-opeisbare vordering op hun zus. Als er echter is afgesproken dat deze lening opeisbaar wordt bij uw overlijden is dit een heel ander verhaal. De erfdelen van de andere kinderen zijn direct opeisbaar zijn, en als uw dochter  op dat moment niet over voldoende eigen geld beschikt (of van u erft), zal zij zelf een financiering bij de bank moeten regelen. Een alternatief voor geld lenen is het te schenken. Neemt u de lening of schenking niet op in uw nalatenschap dan bevoordeelt u uw jongste dochter. Raadpleeg vooral eerst uw notaris. (Bron: Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist.)

 

Contributie  

De contributie is voor dit jaar niet verhoogd. De bedragen blijven hetzelfde:  25 euro per jaar en voor de partner 15,00 euro per jaar. Binnenkort (nog even geduld) ontvangt u de factuur. Dan kunt u het bedrag overmaken. Graag niet eerder. Voor de contributie kunt u rekenen op de zondagsmail, leuke uitjes, film- en klassieke muziekmiddagen en talloze andere activiteiten in “Onder de Acacia’s” natuurlijk onder voorbehoud van de coronabeperkingen.

 

Te laag pensioeninkomen, toch een hypotheek

Gelukkig kijken banken en geldverstrekkers verder dan de reguliere normen. Omdat er geen inkomen zo zeker is als het pensioeninkomen, zijn zij bereidt om de financiële mogelijkheden voor 57-plussers te verruimen. Dit kan door het afsluiten van bijvoorbeeld een seniorenhypotheek. Bij deze hypotheek wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot het toepassen van de seniorenregeling. Dit houdt in dat er niet gekeken wordt naar de maximale hypotheek op basis van het inkomen, maar naar een maandlast die verantwoord is. Beter bekend als de werkelijke lastentoets. Weten wat de mogelijkheden voor u zijn? Informeer vrijblijvend bij uw bank of raadpleeg eerst een hypotheekspecialist.

 

Omikronvariant

Heb je last van hoofdpijn en vermoeidheid? Dan kan het maar zo zijn dat je de omikronvariant van het coronavirus te pakken hebt. Reuk- en smaakverlies ken je misschien nog van de deltavariant, maar deze klachten komen bij omikron juist minder voor, blijkt uit onderzoek. De klachten zijn anders zoals erge vermoeidheid en hoofdpijnklachten. De vraag is nu: moeten we ons binnenkort dan ook massaal testen als je een beetje moe bent of hoofdpijn hebt? Nee, vooralsnog niet. Bij het RIVM staan vermoeidheid en hoofdpijn op dit moment nog in de lijst met minst voorkomende klachten, als onderdeel van algemene verkoudheidsklachten. “Als je daar last van hebt, is er wel degelijk reden om te testen”, zegt een woordvoerder van het RIVM tegen de Volkskrant. Wellicht wordt volgens de woordvoerder de lijst in de toekomst alsnog aangepast. “Als hoofdpijn en vermoeidheid voor omikron belangrijke klachten blijken, dan kijken we opnieuw. Maar daarvoor zien we op dit moment nog onvoldoende signalen.” Er is voorlopig dus nog meer onderzoek nodig naar symptomen van coronapatiënten.

(Bron: Volkskrant)

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – hulp nodig bij het installeren?  

[pdf-embedder url=”http://ouderenschagen.nl/wp-content/uploads/2022/01/ABOS-Lekker-hè-senioren-framen-als-verhuisweigeraars-en-potverteerders.pdf” title=”ABOS Lekker hè, senioren framen als verhuisweigeraars en potverteerders”] [pdf-embedder url=”http://ouderenschagen.nl/wp-content/uploads/2022/01/ABOS-De-zin-en-onzin-van-vitaminesupplementen.pdf” title=”ABOS De zin en onzin van vitaminesupplementen”]

 

 

Vergelijkbare berichten