NIEUWS VAN ABOS 30 JANUARI 2022

Wij mogen weer. Het coronatoegangsbewijs is niet meer nodig. De versoepelingen bieden weer mogelijkheden voor activiteiten in “Onder de Acacia’s”. Naar de mening van het bestuur kunnen alle activiteiten worden hervat, mits voldaan kan worden aan de anderhalve meter afstand. Het gebruik van mondkapjes is binnen verplicht vanaf 13 jaar, bij verplaatsing door de locatie. Het mondkapje mag af op de zitplaats, indien 1,5 meter afstand gehouden wordt. Ook zijn de regels voor het coronatoegangsbewijs enigszins gewijzigd. Zo is voor een voorziening als “Onder de Acacia’s” geen coronatoegangsbewijs meer nodig.

Activiteiten

VRIJDAG 4 februari: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

ZONDAG 13 februari: Kom eens langs op zondagmiddag. Aanvang 14.00 uur.

 

Inloopmiddag

Zondagmiddag 13 februari a.s. bent u weer van harte welkom in “Onder de Acacia’s” van 14.00 tot 16.00 uur. De middag is vrij toegankelijk om gezellig bij elkaar te zijn. Gewoon voor een praatje onder het genot van een kopje koffie of thee. We maken er een ongedwongen middag van. Er kan ook aan spelletjes worden  meegedaan. Niets moet.

 

Nieuwe leden   

De contributiefactuur voor dit jaar zit bij het Maandbericht. En u weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Aanslag spaargeld gestopt. Voordeel in verschiet.

De Belastingdienst stopt voorlopig met het verzenden van aanslagen aan Nederlanders die (ook) inkomen hebben uit beleggingen en/of spaargeld. De overheid moet een deel van de geïnde belasting waarschijnlijk terugstorten. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) heeft het opleggen van aanslagen en beschikkingen voor Box 3 ‘tot nader order’ opgeschort. Eerst moet de belasting op inkomsten uit vermogen (vermogensrendementsheffing) in lijn worden gebracht met het arrest van de Hoge Raad. Dat betekent dat het kabinet het belastingtarief (wellicht fors) moet verlagen.

 

Vaccinatiebewijs met boosterprik op papier thuisbezorgd

Wie het bewijs op papier wil hebben kan deze telefonisch aanvragen. Het telefoonnummer is  0800-14 21. Net als in de Corona Check-app staan op het papieren bewijs twee QR-codes. Eén voor in Nederland en één voor in het buitenland. De geldigheid van het vaccinatiebewijs na de eerste prik(-ken) wordt verkort tot negen maanden, en die van een coronaherstelbewijs tot zes maanden. Na een boosterprik blijft de geldigheid voorlopig onbeperkt.

 

Geen optimisme over koopkracht

De grote pensioenfondsen staan er beter voor dan vele jaren is getoond. Maar het is zeer de vraag of er later dit jaar mag worden geïndexeerd. Bovendien zal een eventuele verhoging de stijgende prijzen zo goed als zeker niet bijhouden.

Daarvoor waarschuwen de gezamenlijke ouderenbonden ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en KBO-Brabant in een reactie op de cijfers van de grote pensioenfondsen ABP, Zorg en Welzijn en de metaalfondsen PME en PMT. Lees de bijlage.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – hulp nodig bij het installeren?  

 

Verdoofde voeten

Iemand (man, 80 jaar) klaagt over een verdoofd gevoel in zijn voeten. Ook zijn handen voelen vreemd. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Een raar/veranderd gevoel in de ledematen betekent altijd dat iets hapert bij de prikkeloverdracht door de perifere zenuwen. Dit zijn de zenuwdraadjes die als een soort elektriciteitsnetwerk door het ­lichaam lopen. We kennen allemaal het gevoel van een slapende arm of voet als een zenuw klem heeft gezeten. Maar die zenuwen kunnen ook slecht gaan functioneren als de bloedvoorziening onvoldoende is: bij een verstoord aanbod van voedingsstoffen (zoals bij suikerziekte), bij vitaminegebrek (vooral de B-vitamines), door vergiftiging met bijvoorbeeld lood, of door ­geneesmiddelen tegen kanker. Het doorgeven van een elektrische prikkel door een zenuw kost veel energie. Als de zenuwcel te weinig zuurstof of andere voedingsstoffen krijgt, gaat het verkeerd. Dit merk je het eerst aan de voeten. Dat komt doordat vanaf je voeten de weg die een prikkel moet afleggen naar de hersenen het langst is. Het verdoofde gevoel betekent dat u het contact met de grond een beetje kwijt bent. Veruit de meest voorkomende oorzaak is ­diabetes of een voorstadium daarvan. Ik zou naar de huisarts gaan om dit als eerste goed te laten uitzoeken (Bron: Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.)

[pdf-embedder url=”http://ouderenschagen.nl/wp-content/uploads/2022/01/ABOS-Geen-optimisme-over-koopkracht.pdf” title=”ABOS Geen optimisme over koopkracht”]

Vergelijkbare berichten