NIEUWS VAN ABOS 6 FEBRUARI 2021

Duur leven

Alles wordt duurder. Dit is goed te merken als je boodschappen doet. Maar ook de consumpties bij de horeca zijn in prijs gestegen. Een kom erwtensoep bij de Posthoorn kost acht euro las ik op een bord dat voor de deur van het etablissement staat.

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]

Mensen met een kleine beurs, waaronder veel ouderen met AOW en een klein pensioentje, worden alsmaar armer. De regering onderkent het probleem en ziet ook dat de koopkracht van mensen onderuit gaat. Ouderenbonden en de Koepel Gepensioneerden luiden de noodklok. Tegelijk zijn ze boos dat de wettelijke koppeling tussen het minimumloon en de AOW tijdelijk wordt opgeheven om te zorgen dat ouderen niet profiteren van de verhoging van het minimumloon. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Zo heeft de regering geen meerderheid in de Eerste Kamer.

 

Activiteiten

VRIJDAG 11 februari: Klaverjassen.  Aanvang 13.30 uur.

ZONDAG 13 februari: Kom eens langs op zondagmiddag. Aanvang 14.00 uur.

WOENSDAG 16 februari: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

VRIJDAG 18 februari: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 21 februari: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

 

Inloopmiddag

Zondagmiddag 13 februari a.s. bent u weer van harte welkom in “Onder de Acacia’s” van 14.00 tot 16.00 uur. De middag is vrij toegankelijk om gezellig bij elkaar te zijn. Gewoon voor een praatje onder het genot van een kopje koffie of thee. We maken er een ongedwongen middag van. Er kan ook aan spelletjes worden  meegedaan. Niets moet.

 

Waarom u als gepensioneerde altijd aangifte inkomstenbelasting moet doen

Ook als u geen aftrekposten hebt, is het verstandig om aangifte inkomstenbelasting te doen. Waarom? Dat komt door ons belastingstelsel. U moet inkomstenbelasting betalen over uw inkomsten. Op het totaal van uw inkomsten krijgt u een korting. Dat heet de heffingskorting. Hoe hoog die korting is hangt af van uw leeftijd en van de hoogte van uw inkomen. Zodra iemand twee inkomsten tegelijk ontvangt, bijvoorbeeld AOW en een aanvullend pensioen (wat bij de meeste gepensioneerden het geval is), loopt het systeem bij de meeste mensen uit de pas. Dat komt vooral omdat die heffingskorting wordt verrekend met de AOW, waardoor een deel van die heffingskorting onbenut blijft. Met de aangifte inkomstenbelasting wordt dat recht gestreken.

Een voorbeeld: U hebt in 2020 € 10.000 AOW ontvangen en een aanvullend pensioen van € 12.000. Op de AOW is geen loonheffing ingehouden; op uw pensioen is € 2.343,- ingehouden. Als u aangifte doet (zonder dat u ook maar enige aftrekpost hebt), krijgt u € 1.061 terug! (Bron: Anbo).

 

Filmmiddag

U kunt op woensdagmiddag 16 februari kijken naar de film “De twaalf gezworenen” met Henri Fonda en Lee J. Cobb in de hoofdrol. Een jonge tiener, afkomstig uit de achterbuurten van de stad, wordt er van beschuldigd zijn vader te hebben vermoord. Het is aan de jury om zich uit te spreken over de zaak. De twaalf leden van de jury krijgen te horen dat als ze het ‘schuldig’ uitspreken, de jongen de doodstraf zal krijgen. Belangrijk is ook dat het oordeel ‘schuldig’ of ‘onschuldig’ unaniem moet zijn. De juryleden trekken zich terug in de jurykamer voor beraad. Bij de eerste stemming zijn elf juryleden voor ‘schuldig’, maar één jurylid stemt niet mee. Waarom niet?  De film start op 13.30 uur. De in het Maandbericht aangekondigde film over de Paardenfluisteraar is uitgesteld.

 

Klassieke Muziekmiddag

Berichtje van Ad Hasselton: Kent u het oude liedje: “ Tel de knopen van mijn jas, ja, nee, ja, nee, ja? ” Met diezelfde onzekerheid wordt u , beste mensen , wederom uitgenodigd , om samen gezellig, geboeid naar die muziek te luisteren die ons hart beroert en ons geoefend gehoor streel. Het programma ligt op de tekentafel, bovendien kunnen we, als dat goed uitkomt, van geweldige programma’s gebruikmaken die, door toedoen van dat vervelende virus, nog op de plank zijn blijven liggen! Hopelijk zien we elkaar dan op 21 februari om 13.45 uur! Voor vragen  kunt u mij bellen of e-mailen: adhasselton@hotmail.nl  of telefoon: 0224- 227412.

 

Pensioenen

Grote artikelen in de kranten dat de aanvullende pensioenuitkeringen voor het eerst zullen worden geïndexeerd. De Koepel Gepensioneerden is niet onder de indruk. De koopkrachtachterstand is zo groot dat weinig fantasie voor nodig is om te veronderstellen dat een beetje indexatie veel zal helpen. Intussen dalen de koersen op de Beurs en de rentestand blijft voorlopig laag.

 

Update GGD

GGD Hollands Noorden heeft op dinsdag 1 februari de miljoenste vaccinatie verstrekt. Dat blijkt uit de dagcijfers van de GGD. Waar de miljoenste prik is precies gegeven, is niet bekend. Dat kan zijn op één van de locaties in Den Helder, Hem, Alkmaar of Middenmeer. Sinds 15 januari 2021 wordt in Noord-Holland-Noord tegen corona gevaccineerd. De drukte op de vaccinatielocaties is wel beduidend minder dan in de eerste weken van de boostercampagne. Deels komt dat doordat ongeveer 10 procent van de bevolking zich nog niet kan laten vaccineren vanwege recente besmetting.

 

Nieuwe leden   

We hebben er weer een nieuw lid bij! En u weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Vitamine D

Het Voedingscentrum adviseert alle vrouwen van boven de 50 jaar een dagelijks tablet met 10 microgram vitamine D. Vanaf 70 jaar krijgen mannen en vrouwen zelfs het advies dagelijks 20 microgram bij te slikken. Beide groepen halen niet voldoende vitamine D uit zonlicht of voeding, net als andere risicogroepen zoals mensen met een donkere huidskleur en zwangeren, aldus het advies van het Voedingscentrum. Dat advies is gebaseerd op de rapporten van de Gezondheidsraad, wat onze hoogste autoriteit is op gezondheidsadviezen voor voeding en supplementen. Kortom: u heeft alle reden om dit advies op te volgen en u denkt dagelijks aan het pilletje en koopt een nieuw potje vitamine D wanneer het op is (Bron: huisartsen.nl).

 

Vaccinatiebewijs met boosterprik op papier thuisbezorgd

Wie het bewijs op papier wil hebben kan deze telefonisch aanvragen. Het telefoonnummer is  0800-14 21. Net als in de Corona Check-app staan op het papieren bewijs twee QR-codes. Eén voor in Nederland en één voor in het buitenland. De geldigheid van het vaccinatiebewijs na de eerste prik(-ken) wordt verkort tot negen maanden, en die van een coronaherstelbewijs tot zes maanden. Na een boosterprik blijft de geldigheid voorlopig onbeperkt.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – hulp nodig bij het installeren?  

Vergelijkbare berichten