NIEUWS VAN ABOS 13 FEBRUARI 2022

Zingeving

KBO-PCOB heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd onder senioren over zingevingsvraagstukken. De deelnemers aan het zingevingsonderzoek van KBO-PCOB waren bereid de balans op te maken van hun leven.

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]

 

Wat ging er goed, wat had er anders gekund of gemoeten? Welke rol speelt het geloof bij de vragen rond leven en dood? Dit en nog veel meer komt aan de orde in het onderzoek naar levensvragen. Een openhartig kijkje in de ziel van 1500 senioren. Verderop in deze mail de meeste antwoorden.

 

Activiteiten

WOENSDAG 16 februari: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

VRIJDAG 18 februari: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 21 februari: Klassieke muziek voor de liefhebbers. Aanvang 13.45 uur.

 

Mamma Mia op de filmmiddag – komt u ook? Best gezellig.

U bent hartelijke welkom op onze filmmiddag op woensdag 16 februari kijken naar de film “De film start op 13.30 uur. De in het Maandbericht aangekondigde film over de Paardenfluisteraar is uitgesteld. Mamma Mia is een fantastisch leuke film met veel ABBA-songs.

 

BUSREIS NAAR VALKENBURG DIT JAAR  – ER KUNNEN NOG 9 MEE !!   OP IS OP.

Van Maandag 16 mei tot zaterdag 21 mei.

Bestemming: Hotel op de Boud in Valkenburg, een beetje buitenland in eigen land.  Maandag: 16 mei om 9.30 uur vertrekt de bus uit Schagen, via Thorn waar de lunch wordt aangeboden en dan door naar Valkenburg.

Dinsdag: 17 mei, na het ontbijt naar de Belgische Ardennen voor een bezoek aan het bedevaartsplaatsje Banneux, Lunchpakketten krijgt u mee. Een mooie route via de Ardennen brengt u terug naar het Hotel.

Woensdag:18 mei Lekker rustig ontbijten, daarna een uitstapje naar Maastricht. Daar gaat u aan boord voor een leuke boottocht over de Maas, de lunch aan boord.

Donderdag: 19 mei Mergelland een mooie toeristische tocht via het uiterste deel van Limburg, 3 landenpunt, mooie vergezichten. Na de koffietafel bij restaurant “De Bokkenrijder” vervolgt de tour naar het centrum van Valkenburg en brengt u een bezoek aan de Gemeentegrot.

Vrijdag: 20 mei U bezoekt de wereldtuinen “Monde Verde” in Landgraaf. Een kleurrijke jungle, Europese tuinen, de grootste volière van Europa. Van de Russische bossen naar de woestijn van het indrukwekkende Alhambra. Naast de tuinen is er nog een dierentuin, een dinofauna.

Zaterdag: 21 mei zetten we de koffers in de touringcar en rijden comfortabel naar de “Spoordonkse Watermolen” van Oirschot, hier gaat u aan tafel voor een koffietafel/lunch. In restaurant Stam in Wognum gaat u aan tafel voor een diner. De prijzen zijn 520 euro p.p.

 

Praat over je uitvaart – hoe wil u het hebben?

Gek is dat: hoe een uitvaart je ineens doet beseffen dat je eigenlijk nauwelijks weet hoe jij het zelf zou willen. Of hoe jouw dierbaren hun afscheid zien. We praten er liever niet over – niet over ons eigen afscheid, niet over het afscheid van onze geliefden. En dat is best jammer. Misschien heb je ook weleens zo’n uitvaart bijgewoond waarbij je dacht: ‘Wat ontzettend mooi en wat ontzettend passend bij dit gezin, bij deze familie.’ Een uitvaart met precies de juiste muziek, met mooie, grappige en ontroerende verhalen, met filmpjes, foto’s – heel het voorbije leven nog een laatste keer voor het voetlicht. Zo’n uitvaart is vaak een goede aanleiding om er zelf eens goed voor te gaan zitten. Want welke muziek wil jij eigenlijk op je uitvaart? Wil je het groots of juist heel intiem? Wil je kistdragers? Bloemen, of liever donaties aan een goed doel? Een crematie? Een plekje op een natuurbegraafplaats? Een nazit in het café of napraten in het uitvaartcentrum? Maar dan moet er wel over gepraat worden. En nee, het is geen onderwerp dat je zomaar even op tafel gooit. Tegelijkertijd kan het bijzonder mooie gesprekken opleveren. (Bron: Monuta.)

 

Zingevingsvragen – gelooft u in God?

Het beeld van een God die zich met ieder mens persoonlijk bezighoudt, wordt al lang niet meer gedeeld door alle senioren, slechts 14% kan zich hierin vinden. Godsbeelden waar senioren zich méér in vinden: ‘Er moet iets zijn als God of een hogere macht’ (26%), en ‘er is een God die zich om ons allen bekommert’ (26%). En vervolgens zijn er de Godsbeelden van de agnosten en atheïsten, ‘Ik weet niet of er een God bestaat’ (24%), en ‘Er bestaat geen God of hogere macht’ (10%).

Verder blijkt dat het geloof niet onvoorwaardelijk is. 73% van de gelovige senioren twijfelt soms aan hun geloof en noemt zaken als oorlogsgeweld, hongersnood, natuurrampen, seksueel misbruik door de kerk en ontkenning door de Paus, het verschil tussen rijk en arm en achterhaalde dogma´s. Bijna zes op de tien senioren geloven in een leven na de dood – en daarbij zijn vanzelfsprekend de gelovigen in de meerderheid. Van de actief praktiserende gelovigen gelooft 78% in een leven na de dood; van de ongelovigen slechts 15%.

En hoe ziet dat leven na de dood er eigenlijk uit? Voor de helft van deelnemers aan het onderzoek bestaat het uit het voortbestaan van geest en ziel, een derde ziet het als opname in de hemel. En een latere terugkeer op aarde (5%) en reïncarnatie (5%) sluiten de rij. Volgens 10% houdt het leven na de dood iets anders in, zoals ‘100 meter boven mijn naasten blijven zweven en richting geven’,  ‘een grote verrassing’, ‘omzetting van energie’, ‘voortbestaan via je nazaten’ en ‘leven in een andere dimensie’. Dit blijkt uit een Zingevingsonderzoek onder ruim 1500 senioren van de KBO-PCOB.

 

Klassieke Muziekmiddag

Berichtje van Ad Hasselton: Kent u het oude liedje: “ Tel de knopen van mijn jas, ja, nee, ja, nee, ja? ” Met diezelfde onzekerheid wordt u , beste mensen , wederom uitgenodigd , om samen gezellig, geboeid naar die muziek te luisteren die ons hart beroert en ons geoefend gehoor streel. Het programma ligt op de tekentafel, bovendien kunnen we, als dat goed uitkomt, van geweldige programma’s gebruikmaken die, door toedoen van dat vervelende virus, nog op de plank zijn blijven liggen! Hopelijk zien we elkaar dan op 21 februari om 13.45 uur! Voor vragen  kunt u mij bellen of e-mailen: adhasselton@hotmail.nl  of telefoon: 0224- 227412.

 

Update GGD

Bijna tweederde van alle mensen die zich in een teststraat van GGD Hollands Noorden laat testen blijkt de aflopen week positief. Dat is bijna 2 procent meer dan de week ervoor. Het totaal aantal testen daalde licht. Ten opzichte van een week eerder werden 35.328 inwoners getest. Hoewel het nog steeds erg druk is op de teststraten, kan iedereen die zich wil laten testen binnen 24 uur terecht. Ook de uitslagen worden op tijd doorgegeven. Het verstrekte aantal boosterprikken is de afgelopen week verder afgenomen. Totaal werden ruim 5.500 prikken gezet. In Noord-Holland-Noord hebben inmiddels 324.240 mensen een  boosterprik gehaald.

 

Nieuwe leden

Nog steeds melden zich mensen aan om lid te worden van onze vereniging. En u weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Maar deze week niet (week 7). Hij heeft namelijk corona. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet. Windows 11 komt eraan – hulp nodig bij het installeren?

Vergelijkbare berichten