NIEUWS VAN  ABOS 29 MAART 2022

De oorlog in Oekraïne maakt ons bezorgd. Wie de Tweede Wereldoorlog aan den lijve heeft ervaren weet van de angsten die een oorlog bij mensen oproept. Nederland is bereid vluchtelingen uit dit geplaagde Europees land op te vangen. Uit de spaarzame berichten die de Veiligheidsregio uitgeeft blijkt dat in Noord-Holland Noord 1913 plekken beschikbaar zijn voor de opvang en dat hiervan 1159 daadwerkelijk bezet zijn.

Het is te hopen dat de oorlog niet lang duurt en dat de vluchtelingen weer snel terug kunnen naar hun vaderland. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]

Mede door de oorlog wordt het gas alsmaar duurder. De Grote Kerk op de Markt gaat de verwarming lager zetten om zo min mogelijk aardgas te gebruiken. De instellingstemperatuur in de kerkzaal gaat met twee graden omlaag naar 15 graden. De scriba van de kerk raadt kerkgangers aan om met deze lage temperatuur rekening te houden en warme kleding aan te doen en de jas aan te houden. De kerk wil zo een steentje bijdragen aan ontspanning van de gas-afhankelijkheid van het Westen, zegt de scriba. Goed voorbeeld doet goed volgen!

 

Voorjaarsreceptie op 23 april

Door corona is de nieuwjaarsreceptie in januari niet doorgegaan. Nu de maatregelen zijn opgeheven heeft het bestuur besloten om een  voorjaarsreceptie te houden als alternatief voor de nieuwsjaarreceptie. Op zaterdag 23 april bent u welkom in “Onder de Acacia’s”. vanaf 15.00 uur. De koffie en thee staan dan voor u klaar met iets lekkers erbij.  De voorzitter Arthur Brand van SBOS houdt zijn traditionele toespraak. Komt u ook? Het mag weer en het kan weer om bij elkaar te komen na zo lange tijd van isolatie.

 

Activiteiten in april

VRIJDAG 1 april: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 8 april: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

ZONDAG 10 april: Kom eens langs op zondagmiddag. Aanvang 14.00 uur.

VRIJDAG 15 april: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

 

De spreuk van de week

Levenswijsheid van de ouderen is het kapitaal van de samenleving.

 

Lente in de tuin

De zon schijnt en je vingers jeuken: wat valt er al te doen in de tuin? En wat niet? Lente!. Maar beheers de lentekriebels nog even, in elk geval tot het ’s nachts niet meer vriest. Want in die dode stengels, takken of verdorde bloemen overwinteren insecten zoals lieveheersbeestjes. Er zitten eitjes, rupsen en poppen van vlinders en wilde bijen verstopt.

Je kunt je knip-, opruim- en snoeiliefde wel met mate uitleven. Heb je vroege bollen of bodembedekkers die nu bloeien, zoals longkruid of anemonen? Haal takjes of onkruid dat er overheen groeit, weg. Sommige planten, zoals de vlinderstruik, moet je wel nu snoeien, als je wilt dat ze mooi gaan bloeien. Knip ’m af, zo’n 30 tot 50 cm van de grond. Ook pluimhortensia kun je zonder veel scrupules afknippen: met gewone hortensia’s moet je voorzichtig zijn, want daar zitten de eerste bloemknoppen al in. Rozen? Wacht tot het niet meer vriest. Ook snoeihout leg je in stapeltjes. Over een maandje kun je de takken versnipperen en in de borders tussen de planten strooien, goed tegen onkruid.

Heb je vaste planten of een heg gekocht? Die kunnen nu wel de grond in, als het tenminste overdag niet vriest. Vanaf half tot eind maart kun je één- of tweejarige planten binnenshuis voorzaaien, zoals cosmea, leeuwenbekje, kattensnor, Oost-Indische kers, petunia, vlijtig Liesje, zinnia of zonnebloem. Dan hoef je ook geen met gif opgekweekte plantjes bij het tuincentrum te kopen. Tweejarigen zoals vingerhoedskruid en Judaspenning bloeien overigens pas het jaar erna. Als je een moestuin hebt, zaai dan bijvoorbeeld pompoenen en tomaten voor. Je geeft voorgezaaide planten een voorsprong, waardoor ze eerder bloeien of vruchten krijgen.

 

Vakantieweek 2022 6 daags

Van Maandag 16 mei tot zaterdag 21 mei.

Bestemming: Hotel op de Boud in Valkenburg, een beetje buitenland in eigen land.  Het gehele programma is terug te lezen in het maandbericht van februari. De prijzen zijn 520 euro p.p.

Tijdens het schrijven van dit maandbericht is er nog slechts plaats voor 10 personen. Vanuit Schagen is het nog rustig! Voor meer informatie kunt u kijken op onze website  www.ouderenvereniging.nl

Opgave verloopt via Sam en Nel Boersen, Telefoon 0224-290243 of e-mail: nelboersen@planet.nl

 

Nieuw entstof

Het Novavax-vaccin is beschikbaar: een alternatief voor mensen die twijfelen over een inenting met een mRNA- of vectorvaccin. De werkzaamheid is vergelijkbaar met de vector- en mRNA-vaccins waarmee de GGD’ en al eerder hebben geprikt. Wie dit vaccin wil kan voor een afspraak dit nummer bellen 0800 – 0174. Het vaccin van Novavax is een eiwitvaccin. Het is eind december goedgekeurd door de EMA en sinds kort beschikbaar

 

Verpleeghuisplekken op slot

Er komen geen extra verpleeghuisplekken bij, terwijl het aantal ouderen in de komende jaren drastisch zal stijgen. Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport zei dit in het Tv-programma Meldpunt van omroep Max. De zorgsector is verbijsterd. Dit gaat tegen eerder gemaakte afspraken in, zegt brancheorganisatie ActiZ. Vakbond FNV Zorg en Welzijn spreekt zelfs van een “onbetrouwbare overheid”. Medio 2021 is afgesproken dat in 2026 25.000 extra verpleegzorgplekken moeten zijn gerealiseerd. Na 2026 moeten in een tijdsbestek van 5 jaar nog eens 25.000 plekken bij. De minister noemt als oorzaak het personeelstekort. FNV geeft aan dat de sector dit probleem kan oplossen door betere salarissen te betalen, de onzinnige bureaucratie ongedaan te maken en de geplande bezuiniging van 400 miljoen euro van tafel te halen. De minister neemt de verkeerde beslissingen. Ze moet aan de voorkant van het vraagstuk beginnen. Aanstaande donderdag debatteer de Tweede Kamer over dit onderwerp.

 

Algemene Vergadering Koepel over pensioendossier

Vorige week woensdag kwam de Algemene Vergadering van de Koepel Gepensioneerden voor haar voorjaarsvergadering bijeen. Daarbij werd uiteraard over de voortgang van het pensioendossier gesproken. Naar verwachting zal het Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen voor 1 april aanstaande aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Tegelijkertijd stuurt het kabinet de algemene maatregel van bestuur naar de Kamer waarmee indexatie van pensioenen dit jaar al zou moeten worden vergemakkelijkt. Dat laatste voorstel is door de Koepel eerder betiteld als een ‘fopspeen’. Het overgrote deel van de gepensioneerden heeft er, ondanks alle mooie worden, niets aan.

 

Energietoelage

Onlangs maakte de overheid bekend miljoenen euro’s uit te trekken om de hoge energieprijzen de compenseren. Deze compensatie krijg niet iedereen zomaar, AOW’ers met geen of een klein aanvullend pensioen, moeten de toeslag aanvragen bij de gemeente. senioren met AOW zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een minimuminkomen en werkenden die weinig verdienen.  Zij moeten daarvoor zélf bij de gemeente aankloppen. Check hiervoor de website van uw gemeente, of bel het gemeentehuis voor meer informatie.

 

Nieuwe leden

Er heeft zich weer een nieuw lid gemeld. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Kopie identiteitsbewijs afgeven? Doe dat nooit zomaar.

Bedrijven vragen om kopieën van legitimatiebewijzen, zoals telecombedrijven, hotels, autoverhuurbedrijven of webshops. En dat kan bepaalde risico’s met zich meebrengen. Een identiteitskaart is een uniek, persoonsgebonden document, net als een paspoort of een rijbewijs. Op dat document staan dan ook de nodige persoonsgegevens, waaronder je naam, geboortedatum en Burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens kunnen kwaadwillenden een hoop schade aanrichten. Zo is het voor iemand die over deze gegevens beschikt mogelijk om op jouw naam een telefoonabonnement af te sluiten of om leningen aan te vragen. Om die reden is het slim om nooit zomaar een kopie te laten maken van je identiteitsbewijs, ook niet als bedrijven ernaar vragen. Ga in deze gevallen altijd eerst na of het wel écht noodzakelijk is en vraag of ze je kunnen informeren over de wijze waarop jouw persoonsgegevens worden verwerkt.

Vergelijkbare berichten