NIEUWS ABOS 10 april 2022

Voorjaarsreceptie op 23 april

Door corona is de nieuwjaarsreceptie in januari niet doorgegaan. Nu de maatregelen zijn opgeheven heeft het bestuur van SBOS besloten om een  voorjaarsreceptie te houden voor de leden van de drie ouderenbonden als alternatief voor de nieuwsjaarreceptie.[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”] Op zaterdag 23 april bent u welkom in “Onder de Acacia’s”. vanaf 15.00 uur. De koffie en thee staan dan voor u klaar met iets lekkers erbij.  De voorzitter Arthur Brand van SBOS houdt zijn traditionele toespraak. Komt u ook? Het mag weer en het kan weer om bij elkaar te komen na zo lange tijd van isolatie.

 

Jaarvergadering met weer een verrassing

De jaarvergadering dit jaar wordt gehouden op woensdagmiddag 25 mei. Aanvang: 14.00 uur. Locatie is bekend. Ons gezellig ontmoetingscentrum aan het Acaciaplein. De bijeenkomst wordt er nog gezelliger en leuker op want in de pauze en na de vergadering treedt voor ons op Wil Luiken en Gerda Govers. Ze treden al jaren samen op, op diverse locaties en hebben een uitgebreid, veelzijdig programma. Wil Luiken speelt op de piano en accordeon en Gerda Govers zingt er mooie melodieën bij, zowel operette als Nederlandse liedjes. Noteer alvast deze afspraak!

 

Jaarlijks uitje – noteer de datum!

Ons jaarlijks uitje gaat dit maal naar de Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. Het bestuur heeft gekozen voor het hele arrangement dat begint met koffie en gebak, rondleiding, rondvaart, lunch en de veiling zelf. Nu de datum nog: donderdag 2 juni. U hoeft niets te betalen. Het bestuur doet dit graag voor de leden. Meer mededelingen volgen in de volgende mails zoals over vertrek en vervoer. Houdt deze hele dag voor uzelf! Noteer2 juni op uw kalender.

 

Activiteiten in april

ZONDAG 10 april: Kom eens langs op zondagmiddag. Aanvang 14.00 uur.

VRIJDAG 15 april: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 18 april: Geen klassieke muziek i.v.m. 2e Paasdag.

WOENSDAG 20 april: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.00 uur.

 

Filmmiddag

Op woensdag 20 april, aanvang 13.30 uur, wordt de film East of Eden vertoond.  De Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar John Steinbeck haalde de inspiratie voor de roman uit het Bijbelse verhaal van Kaïn en Abel. Het is een uitzonderlijk mooi verhaal geworden op het witte doek. Kaïn voelt zich miskend en is jaloers op zijn broer die meer succes heeft dan hij. Hij doodde zijn broer. Kom kijken. Koffie en thee zijn gratis. Entree 1 euro.  Neem een gast mee!

Vakantieweek 2022 6 daags

Van Maandag 16 mei tot zaterdag 21 mei.

Bestemming: Hotel op de Boud in Valkenburg, een beetje buitenland in eigen land.  Het gehele programma is terug te lezen in het maandbericht van februari. De prijzen zijn 520 euro p.p.

Tijdens het schrijven van dit maandbericht is er nog slechts plaats voor 10 personen. Vanuit Schagen is het nog rustig! Voor meer informatie kunt u kijken op onze website  www.ouderenvereniging.nl

Opgave verloopt via Sam en Nel Boersen, Telefoon 0224-290243 of e-mail: nelboersen@planet.nl

Verkiezingen bij Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds

Binnenkort staan bij zowel het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) als bij BPF Bouw (het bedrijfstakpensioenfonds in de Bouwnijverheid) weer verkiezingen op stapel. Een uitgelezen kans om de positie van onze verenigingen, en daarmee van u zelf, verder te versterken. En dat is belangrijk, zeker nu. Want de komende jaren komt er heel wat op pensioenfondsen (en dus op gepensioneerden) af. Zo moeten verschillende keuzes worden gemaakt rondom het nieuwe pensioenstelsel: wordt er overgestapt naar dat nieuwe stelsel of niet? En zo ja, naar welk contract dan? Let op de post en het stembiljet. Maak van de mogelijkheid gebruik om uw stem uit te brengen. De nieuwsbrief van de Koepel Gepensioneerden besteedt naast deze verkiezingen natuurlijk ook weer aandacht voor het nieuwe pensioenakkoord. Lees de bijlage

 

Energietoeslag

De gemeente Schagen gaat huishoudens met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm dit jaar een eenmalige energietoeslag geven van € 800,-. De energietoeslag is bedoeld als compensatie voor de sterk gestegen energieprijzen. Inwoners met een gemeentelijke uitkering (Participatiewet, IOAW of IOAZ) of een AIO-aanvulling bij het AOW-pensioen ontvangen de energietoeslag uiterlijk 1 juni 2022 automatisch op hun rekening. Zij hoeven hiervoor dus geen aanvraag in te dienen. Andere inwoners zoals gepensioneerden met een laag inkomen moeten de energietoeslag wel zelf aan te vragen. Dat kan vanaf 2 mei t/m 31 december 2022 via een aanvraagformulier op de website van de gemeente. U moet bij de aanvraag bewijzen inleveren. Het gaat om de volgende stukken:

  • Kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart)
  • Bewijs dat het energieabonnement/de energierekening voor uw rekening komt;
  • Bij vaste inkomsten: de laatste inkomstenspecificatie.

U komt in aanmerking als uw netto maandinkomen niet hoger is dan € 1334,36 voor alleenstaande en € 1806,79 voor samenwonenden en getrouwd. De toeslag kunt u aanvragen vanaf 1 mei.

Nieuwe leden   

U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar. En nieuwe leden kunnen gratis mee met het jaarlijkse uitje.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie wordt schaars. Er zijn alternatieven. Neem palm- en kokosolie. Plantaardig, maar vol verzadigd vet. In pure palm- of kokosolie kun je prima bakken en frituren, net als in verzadigd dierlijk vet als ossenwit. Palmolie zit ook in harde (bakker en braad) margarines. Daarin kun je weliswaar niet frituren, maar wel bakken dan in zachte margarines. Maar ja, als zonnebloemolie echt wegvalt worden andere oliesoorten ook schaarser en duurder. Hieraan is weinig te doen.

 

Goedkoper koken

Eerst een misverstand uit de wereld helpen: gas wordt voornamelijk gebruikt voor uw Cv-ketel. Slechts 5% van het gas wordt gebruikt voor koken, en een gasfornuis verbruikt zo’n 37 kubieke meter per jaar. Vanaf 2016 is de elektrische kookplaat bezig met een opmars: het marktaandeel is nu ruim 80%. Keramische kookplaten maken daarbij plaats voor inductie: een keramische plaat gebruikt zo’n 225 kilowattuur (kWh) per jaar, een elektrische inductieplaats 175 kWh. Dat scheelt nogal wat in de kosten. Maakt het verschil voor milieu en het globale klimaat? Niet direct. Gas en inductie zijn verantwoordelijk voor 80 en resp. 70 kilo CO2 per jaar. Overstappen op inductie betekent vaak wel nieuwe, geschikte pannen kopen. Soms moet ook de stroomtoevoer worden aangepast. Wellicht is een extra groep in uw meterkast noodzakelijk. Een andere keuze is om helemaal te leven zonder oven, en alleen een magnetron te gebruiken. Magnetrons zijn veel zuiniger dan ovens. Ideaal om het eten van gisteren nog een keer op te warmen. Kant-en-klaar maaltijden zijn tegenwoordig echt een stuk voedzamer en gezonder dan vroeger. U kunt ook een snelkookpan aanschaffen. Die is luchtdicht, er staat veel druk op, water en stoom worden heter en daarom gaat garen sneller. Aardappelen koken kost zo maar 7 minuten! (bron: Plusonline)

GGD Update

Per 30 mei worden de vaccinatie-tentpaviljoens in Alkmaar en Middenmeer tegelijkertijd afgebouwd. In Alkmaar is een nieuwe locatie gevonden. Het tentenpaviljoen in Middenmeer wordt niet vervangen. U kunt dan nog wel terecht bij de locatie in Den Helder: Drs. F. Bijlweg 1(voormalig belastingkantoor) en in Alkmaar: tot eind mei aan de Olympiaweg 26. Vanaf medio mei nieuwe vaste locatie: Ampèrestraat 21. Inwoners in de leeftijd van 60 t/m 69 jaar kunnen nu ook op afspraak een herhaalprik halen. Eerder gold dit al voor 70-plussers en

mensen met een verminderde weerstand. U kunt de herhaalprik 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting halen.  

Energiebespaarlening voor particulieren

Het Nationaal Warmtefonds biedt financieringsmogelijkheden voor de verduurzaming van huizen en gebouwen tegen aantrekkelijke voorwaarden voor particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s).  De Energiebespaarlening voor particulieren is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Vergoedingsvrij vervroegd aflossen tot maximaal € 65.000 lenen Effectieve jaarrente vanaf 2,00% en een vast maandbedrag en looptijd. Klik op Nationaal Warmtefonds en lees de informatie.

Vergelijkbare berichten