NIEUWS VAN ABOS 25 APRIL 2022

Fietshelm  

De fietshelm verplichten voor alleen 60-plussers? KBO-PCOB vindt dit geen goed idee om het dragen van een fietshelm alleen te verplichten voor 60-plussers. Het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) komt met dit voorstel, naar aanleiding van nieuwe cijfers van het CBS over het aantal verkeersdoden dat in 2021 viel. Volgens het CBS was de helft van de verkeersdoden 60 jaar of ouder en vielen deze relatief vaak bij een fietsongeluk. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “Door één groep aan te wijzen, werk je niet alleen stigmatiserend, maar mis je de kans alle fietsongelukken aan te pakken.” Op deze wijze krijgen senioren weer een beschuldigend vingertje hun kant op. Als je het al wil verplichten, dan iedereen. Gelijke fietsers, gelijke helmen.”

Activiteiten in mei  

WOENSDAG 4 mei: Dodenherdenking.

19.00 uur bijeenkomst in de kerk aan de Markt. Om 20.00 uur samenkomst bij het monument aan de Nieuwe Laagzijde.

Namens de SBOS wordt er een bloemstuk gelegd.

VRIJDAG 6 mei: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 13 mei: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

MAANDAG 16 mei: Klassieke muziek

JAARVERGADERING ABOS MET MUZIEK

De jaarvergadering dit jaar wordt gehouden op woensdagmiddag 25 mei. Aanvang: 14.00 uur. Locatie is bekend. Ons gezellig ontmoetingscentrum aan het Acaciaplein. De bijeenkomst wordt er nog gezelliger en leuker op want in de pauze en na de vergadering treedt Paul Vlaar uit ’t Veld op. Wil Luiken heeft afgebeld wegens gezondheidsproblemen. Vlaar behoort al vele jaren tot de meest gevraagde muzikale entertainers van Noord Holland. Noteer alvast 25 meiin  uw agenda!

 

NAAR DE BROEKER VEILING OP 2 JUNI

Ons jaarlijks uitje gaat dit maal naar de Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. Het bestuur heeft gekozen voor het hele arrangement dat begint met koffie en gebak, rondleiding, rondvaart, lunch en de veiling zelf. Nu de datum nog: donderdag 2 juni. U hoeft niets te betalen. Het bestuur doet dit graag voor de leden. We gaan met de bus naar de veiling. Wilt u om negen uur aanwezig zijn op het Acaciaplein? Vertrek om 09.30 uur vanaf het Acaciaplein en terugkeer vanaf de veiling om 15.30 uur. Er kunnen maximaal 50 personen mee. Vol is vol. MELDT U ZICH AAN BIJ LEO WILMS TELEFOON 06-53413898. NIET BELLEN OP MAANDAG EN WOENSDAG TUSSEN 8.45 en 17.00 UUR. MAILEN KAN OOK EN OP ELK UUR: wilmskoops@quicknet.nl   GEEF DAARBIJ AAN OF U DIEETWENSEN HEBT EN ZO JA WELKE!!

Klassieke Muziekluistermiddag

Amices, maandag 16 mei is het weer een muziekmiddag. Wat vindt u, beste mensen, van het citaat: “Is het hart van zware zorgen krank en dof of droef van gemoed. muziek maakt met haar zilveren klank, spoedig weer alles goed” Het citaat is van William Shakespeare(1856 -1900).

Het programma voor deze muziekmiddag , dat begint om 13.45 uur moet nog geboetseerd en gebakken worden. Houdt u het er maar op dat het verrassend is! Graag tot ziens! Ad Hasselton, 0224 -227412.

Nederland fietsland is eigenwijs

Er is een stijging in het aantal letsels na een ongeval met de elektrische fiets. Dat werpt de vraag op waarom het niet verplicht is een fietshelm te dragen op de e-bike. Want die haalt met gemak 25 kilometer per uur. Maar daar wil de als eigenwijs bekend staande Nederlander niet aan. In Nederland fietsland groeien we immers op met de fiets. We zeggen maar al te graag dat we wereldwijd met al die miljoenen fietsers de minste slachtoffers per fietskilometer maken. Voor wie voor het eerst met een e-bike wil gaan fietsen, zijn er nog 4 belangrijke tips: Koop een goed fiets die bij u past, niet te zwaar en liefst een maatje te klein. Zorg dat u met uw voeten goed bij de grond kan komen. Zorg dat u gegeten heeft voordat u op pad gaat: dan valt u niet zo gauw om van vermoeidheid.

Geld schenken aan kinderen

Hoeveel mag het zijn? Wat gaat de fiscus doen? Eigen kinderen mag u in 2022 maximaal € 5.677 per jaar belastingvrij schenken. Voor tussen 18 en 40 jaar kunt u dat bedrag eenmalig laten verhogen tot €27.231. Het is ook goed als uw kind ouder is dan 40, maar diens echtgenoot nog wel tussen de 18 en 40 is. U moet wel zorgen dat het verzoek tot ophoging doet op uw aangifte, anders wordt de gift alsnog belast! Alles wat de bovenstaande schenkingen ontstijgt, wordt belast met schenkbelasting. Is het geld bedoeld voor de financiering van een dure studie, dan is de eenmalige vrijstelling nog hoger: €56.724. Is het geld bedoeld voor de eigen woning? Dan wordt de eenmalige vrijstelling nog hoger en ook wel de Jubelton genoemd. Die vrijstelling is in 2022: €106.671. Deze Jubelton wordt waarschijnlijk vanaf 2023 afgebouwd of afgeschaft. Alle andere personen (echtgenoot, kleinkinderen, vrienden etc.) mag u maximaal € 2.274 per jaar belastingvrij schenken. Zodra uw schenking de vrijstelling ontstijgt, wordt alleen het meerdere belast (Bron: Plusonline).

Notaris komt spreken

Notaris Niels Welkers komt op verzoek van de SBOS op 16 juni naar “Onder de Acacia’s” om informatie te geven over notariële onderwerpen. Hoe zit het met giften en schenkingen? Wat gebeurt er met uw woning als u verhuist naar het verpleeghuis?  Verkopen of toch niet? Gaat de ‘jubelton’ waarmee u uw kind kunt verrassen voor de aankoop van een woning nu echt verdwijnen? Waarvoor heb ik überhaupt de notaris nodig?  Aanmelden is verplicht. In de volgende zondagsmail leest u meer bijzonderheden.   

 

Vrije inloop voor herhaalprik

Nu kan iedereen met geboortejaar 1962 of eerder, vrij inlopen voor de herhaalprik. Dit kan op de vaccinatielocaties in Middenmeer en in Den Helder. Voor de locatie Alkmaar worden er voorlopig alleen vaccinaties op afspraakgegeven. Dit komt omdat deze locatie drukbezocht is. Er staan de komende periode nog veel afspraken gepland. De andere locaties hebben genoeg plek. Inwoners kunnen hier snel terecht. Vanaf 19 april worden mensen met een afweerstoornis door de eigen specialist uitgenodigd voor een herhaalprik tegen corona. De GGD’en starten op 20 april met het vaccineren van deze inwoners.

 

Energietoeslag pas vanaf 2 mei

Gepensioneerden met een laag inkomen kunnen ook in aanmerking komen voor de energietoeslag van 80 euro. U moet dan een formulier invullen die op de website van de gemeente komt te staan vanaf 2 mei. Heeft u problemen met internetten? Ga dan naar de bibliotheek voor hulp en vraag naar het Informatiepunt Digitale Overheid?

U moet bij de aanvraag bewijzen inleveren. Het gaat om de volgende stukken:

  • Kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart)
  • Bewijs dat het energieabonnement/de energierekening voor uw rekening komt;
  • Bij vaste inkomsten: de laatste inkomstenspecificatie.

Uw inkomen mag niet hoger zijn dan € 1455,67  netto voor alleenstaanden en € 1.971,05 – netto voor samenwonenden/getrouwd per maand.

Vergelijkbare berichten