NIEUWS VAN  ABOS 1 MEI 2022

BroekerVeiling

Ons uitje naar de BroekerVeiling is volgeboekt. Zoveel belangstelling had ik niet verwacht. Velen van ons zijn al een keer naar de Veiling geweest en zouden kunnen besluiten om nu niet te gaan. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Maar de gedachte van gezamenlijkheid en het vooruitzicht op een leuke dag vieren bij u de boventoon. Mooi is ook dat we met z’n allen met de bus naar de Veiling gaan en met de bus terugkomen in Schagen.

 

 

Activiteiten in mei  

WOENSDAG 4 mei: Dodenherdenking. 19.00 uur bijeenkomst in de kerk aan de Markt. Om 20.00 uur samenkomst bij het monument aan de Nieuwe Laagzijde. Namens de SBOS wordt er een bloemstuk gelegd.

VRIJDAG 6 mei: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 13 mei: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

MAANDAG 16 mei: Klassieke muziek

 

Notaris komt spreken

Notaris Niels Welkers komt op verzoek van de SBOS op 16 juni naar “Onder de Acacia’s” om informatie te geven over notariële onderwerpen. Hoe zit het met giften en schenkingen? Wat gebeurt er met uw woning als u verhuist naar het verpleeghuis?  Verkopen of toch niet? Gaat de ‘jubelton’ waarmee u uw kind kunt verrassen voor de aankoop van een woning nu echtverdwijnen? Waarvoor heb ik überhaupt de notaris nodig?  Aanmelden is verplicht. In het Maandbericht van juni komt meer informatie.

Met de 60 plus bus naar de jaarvergadering. Waarom niet?  

Heeft u de datum al genoteerd?  We zien elkaar op woensdagmiddag 25 mei in “Onder de Acacia’s”. Aanvang: 14.00 uur.. De bijeenkomst wordt er nog gezelliger en leuker op want in de pauze en na de vergadering treedt Paul Vlaar uit ’t Veld op. Vlaar behoort al vele jaren tot de meest gevraagde muzikale entertainers van Noord Holland. Wilt u met de 60 plus bus? Reserveren kan. Iedere werkdag van 14:00 tot 15:30 uur kunt u voor deze dag de rit aanvragen voor heen en terug (16.30 uur) via telefoonnummer 0224-272888. De rit kost u slechts één euro.

 

GGD

Volgens nieuw onderzoek hebben patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis belanden drie keer zo veel kans om te overlijden dan patiënten die met griep worden opgenomen. In totaal stierf 15 procent van de Covidpatiënten in vergelijking met 5 procent van de grieppatiënten binnen 30 dagen na opname in het ziekenhuis. De Covidpatiënten hadden meer kans op complicaties. Denk aan acuut nierletsel, bloedstolsels en matig tot ernstig Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), waarbij de longen de vitale organen van het lichaam niet voldoende zuurstof kunnen geven.

 

Klassieke Muziekluistermiddag

Maandag 16 mei is het weer een muziekmiddag. Wat vindt u, beste mensen, van het citaat: “Is het hart van zware zorgen krank en dof of droef van gemoed. muziek maakt met haar zilveren klank, spoedig weer alles goed” Het citaat is van William Shakespeare(1856 -1900). Het programma voor deze muziekmiddag , dat begint om 13.45 uur moet nog geboetseerd en gebakken worden. Houdt u het er maar op dat het verrassend is! Graag tot ziens! Ad Hasselton, 0224 -227412.

Elektrische fiets is ook goed voor je conditie

Met de e-bike maak je meer kilometers met minder inspanning. Hoe versterk je dan de spieren, vermijd je mogelijke ongelukken en verbeter je de conditie? Is een elektrische fiets ook goed voor je conditie? Ja, stelt bewegingswetenschapper Marieke van ­Heuvelen, verbonden aan het UMC ­Groningen, míts deze op de juiste manier wordt ingezet. “Voldoende bewegen levert een positieve bijdrage aan gezond en fit ouder­ worden. En de elektrische fiets past daar prima bij”, zegt hij. Je moet wel echt zelf meetrappen. Wie elke dag minstens een half uur fietst, is goed bezig. Maar mijd de turbostand en het is  geen slecht idee om ‘iets’ aan krachttraining te doen, adviseert Van Heuvelen. “Met wat meer fysieke kracht kun je de e-bike beter in balans houden en vergroot je je eigen veiligheid.” Dat kan in de sportschool, maar ook thuis. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden die kunnen helpen (Bron: Plusonline).

 

Mager gehakt in supermarkt veel te vet

Mager rundergehakt in de supermarkt is soms vetter dan shoarma of spareribs, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De vetpercentages lopen flink uiteen, van 7,9 procent tot wel 15 procent. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees. Voor het onderzoek onderzocht de Consumentenbond 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slecht vijf varianten blijken minder dan 10 procent vet te bevatten.De bond stuitte ook op gehakt met meer dan 15 procent vet. Dat is meer dan wettelijk is toegestaan. Volgens de supermarkten kloppen de etiketten van die varianten niet en ligt het werkelijke vetpercentage lager. De supermarkten beloven deze fouten aan te passen.

Mag de bank discrimineren?

Je kunt bij de meeste banken vanaf een bepaalde leeftijd niet meer dan één maandinkomen rood staan. Als je 75 jaar bent geworden mag je bij sommige banken helemaal niet meer rood staan. Gusta Willems van KBO-PCOB: “In deze tijd van inclusieve samenleving en zo lang mogelijk meedoen, is het ontzettend vernederend als er zo naar je leeftijd gekeken wordt. Dan doet niet je kredietwaardigheid er toe, maar alleen de datum waarop je geboren bent. Dat is de omgekeerde wereld.” En heb je met 75 jaar niks meer aan je creditcard omdat er van de verstrekker geen negatief krediet meer mee mag worden opgenomen. Het Verbond van Verzekeraars praat het goed: ‘Het staat verzekeraars en consumenten vrij zelf te bepalen met wie zij zaken doen: je bent niet verplicht een verzekering af te sluiten, en als verzekeraar niet verplicht een klant te accepteren’.

   

Energietoeslag pas vanaf 2 mei

Gepensioneerden met een laag inkomen kunnen ook in aanmerking komen voor de energietoeslag van 80 euro. U moet dan een formulier invullen die op de website van de gemeente komt te staan vanaf 2 mei. Heeft u problemen met internetten? Ga dan naar de bibliotheek voor hulp en vraag naar het Informatiepunt Digitale Overheid.

Uw inkomen mag niet hoger zijn dan € 1455,67  netto voor alleenstaanden en € 1.971,05 – netto voor samenwonenden/getrouwd per maand.

Nieuwe leden   

Er hebben zich twee nieuwe leden aangemeld. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.  

Vergelijkbare berichten