NIEUWS VAN ABOS 3 JULI 2022

Bestuur  

Het bestuur heeft afgelopen dinsdag voor de laatste keer vergaderd voor de aanvang van het zomerreces. Op 30 augustus komt het bestuur weer bij elkaar. Tijdens de laatste vergadering is gesproken over een volgend uitje voor en met de leden. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Verschillende opties passeerden de revue. Een besluit is nog niet genomen. Dit gebeurt waarschijnlijk op 30 augustus. Ik laat u dan weten wat de nieuwe bestemming wordt. Ook heeft het bestuur stilgestaan bij de vacatures in het bestuur waarover ik eerder melding heb gemaakt. Dit onderwerp komt vast terug na de zomervakantie. Heeft u er oren naar? Bel (216842)  of mail mij wanneer u belangstelling hebt maar graag meer wil weten. Ik zou het zeer op prijsstellen. Het bestuur gaat ook praten over een behoeftenonderzoek onder onze leden. Jan Rem lanceerde tijdens de jaarvergadering dit idee. Na de zomer nodigt het bestuur Jan uit om mee te denken over dit onderwerp. Intussen neemt het aantal corona-besmettingen weer toe. De basisregels zijn weer van stal gehaald: was uw handen, hoest en nies in de elleboog, schudt geen handen, ventileer goed en hou afstand waar dat mogelijk is. Het moet weer!

 

Activiteiten in juni

VRIJDAG 8 juli : Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

WOENSDAG 20 juli en 17 augustus: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

 

Nieuwe leden  

Nog meer leden graag ! U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111 en mobiel 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Huisartsen voeren actie

Huisartsen hebben actie gevoerd op het Malieveld in Den Haag. De ouderenorganisaties in Nederland staan vierkant achter deze actie. Lees de bijlage.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.  

 

Aarzel niet en teken de petitie ‘Pas de pensioenwet aan’ vandaag nog!

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Die belofte zal niet worden ingelost met het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, zoals dat er nu ligt. Daarom: teken de petitie www. pas de pensioenwet aan!  Klik op www.pasdepensioenwetaan.nl

 

Valse e-mails van koeriersdienst

Er gaan op dit moment op grote schaal valse e-mails rond namens koeriersdienst DHL. Daarvoor waarschuwen zowel het bedrijf zelf als de Fraudehelpdesk. Een eerste bezorgpoging zou zijn mislukt en je moet je adresgegevens bevestigen voor een nieuwe afspraak. Zo hopen oplichters je rekening te plunderen. In de mail staat wat verzonnen informatie over een ‘mislukte bezorgpoging’. Om jouw pakket alsnog te ontvangen, kun je via een link in de mail je adresgegevens bevestigen. Vermoedelijk wordt er dan ook gevraagd om verzendkosten te betalen en verwijst deze link naar een nagemaakte betaalpagina. Het advies is om dat niet te doen en de mail na ontvangst direct te verwijderen. Er zijn meerdere varianten van deze mail in omloop: sinds vanmorgen is er ook eentje gesignaleerd waarin gesproken wordt over een ’tweede poging’ om met je in contact te treden. Zo hopen oplichters de druk op te voeren, is het vermoeden. Maar deze mails kun je gerust negeren: ze zijn niet van DHL.

 

Gehoorverlies

Gehoorverlies is vaak een geleidelijk proces. Soms hebben mensen in de omgeving eerder door dat iemand moeite heeft met horen dan diegene zelf. Aan deze tekenen kunt u het herkennen. Bij uzelf of bij een naaste. Bij gehoorverlies is het lastiger om een gesprek te volgen. Wat er precies gezegd wordt is onduidelijker. Zeker in een rumoerige omgeving is het lastig om alles te verstaan.

Een hoortoestel kan de kwaliteit van leven verbeteren. Ze worden verkocht en ingesteld door een audicien. Bij een leeftijd vanaf 67 jaar kunt u ook naar een audicien zonder verwijzing van een huisarts of kno-arts. De huisarts of audicien kan u daarnaast zo nodig naar een kno-arts of een audiologisch centrum doorsturen, wanneer er specifieke aanpassingen aan het hoortoestel nodig zijn. De kno-arts of het audiologisch centrum kan uw gehoor namelijk heel precies meten en de audicien dan van advies voorzien.

 

Zo blokkeert u een anoniem nummer

Nederlanders worden steeds vaker gebeld door onbekende, anonieme nummers. Met name vijftigplussers zijn vaak doelwit. Soms is het een nummer uit het buitenland. Maar met anonieme nummers weet je het maar nooit. Stel dat u meerdere keren wordt gebeld door hetzelfde nummer, hoe blokkeert u deze dan? In principe werkt het zo: ga naar de Telefoon-app en druk bovenaan op het ‘hamburgermenu’, dat zijn de drie punten boven elkaar. Open de ‘Instellingen’ en scrol naar beneden tot u ‘Geblokkeerde nummers’ tegenkomt. Schakel vervolgens ‘Onbekend’ in, en klaar bent u. Op de iPhone gaat het als volgt: open de instellingen van uw iPhone (iOS 13 en later). Ga naar beneden tot u ‘Telefoon’ tegenkomt. Selecteer en onderaan vindt u de optie: ‘Houd onbekende bellers stil’. Let wel: door dit in te schakelen weert u niet enkel anonieme nummers, maar ook nummers die u nog nooit hebben gebeld. Hou daar rekening mee. U ziet enkel nog oproepen van contactpersonen die u eerder heeft gebeld, die in de Contacten-app zijn opgenomen. Het is bijvoorbeeld risicovol als u een telefoontje van een arts of overheidsinstantie verwacht, maar de oproep niet meer ziet. Stel dat u de uitslag van een bloedonderzoek misloopt. De voicemail-functie kan natuurlijk wel helpen om u in contact te houden met de beller (Bron: Plus Magazine).

 

==================================

Landelijke seniorenorganisaties steunen huisarts

Nu senioren vaker thuis blijven wonen (vaak omdat ze dat willen, maar soms ook omdat ze moeten), wordt de rol van de huisarts steeds belangrijker. Net zoals die van thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen overigens. Want zij zorgen (samen met bijvoorbeeld mantelzorgers en vrijwilligers) immers voor goede zorg dichtbij als het nodig is.

Probleem is dat al deze professionals en vrijwilligers steeds minder tijd hebben om te doen waar ze goed in zijn en wat nodig is. Minder tijd om te doen waarvoor ze ooit uitdrukkelijk hebben gekozen: er zijn voor mensen.

Daarom voeren de huisartsen actie deze week. Niet door snelwegen te blokkeren, ministers thuis op te zoeken, bomen te kappen, bermen in brand te steken of wat voor andere manieren om je ongenoegen te uiten je allemaal kunt verzinnen. Maar door ouderwets naar het Malieveld te trekken.

En wij steunen hen. Met een gezamenlijk opiniestuk van de Seniorencoalitie (het samenwerkingsverband van de Koepel Gepensioneerden, ANBO, KBO-PCOB en NOOM) in sommige kranten.
Want laat de huisarts (en zijn of haar collega’s in de wijk) niet het afvoerputje van de zorg zijn.

 

Vergelijkbare berichten