Nieuws van ABOS, 17 juli 2022

Rijbewijskeuring  

Er komen nieuwe maatregelen voor de rijbewijskeuring. ANBO is er ontevreden over, omdat 75-plussers nog steeds verplicht moeten worden gekeurd, puur op basis van leeftijd. Oudere automobilisten (rijbewijs B) en motorrijders (rijbewijs A) moeten zich vanaf hun 75ste opnieuw laten keuren. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar zijn langer geldig, namelijk tien jaar. Voor wie het rijbewijs korter dan tien jaar geldig is, vanwege een medische aandoening of medicijngebruik, blijft de rijbewijskeuring voor verlenging verplicht. De maatregelen zijn overigens nog voorstellen die verder uitgewerkt moeten worden. Daarna is de Tweede Kamer aan zet.

 

Film voor thuisblijvers aanstaande woensdag

woensdag  20 juli, aanvang 13.30 uur, wordt de film ‘The Defiant Ones’ vertoond. The Defiant Ones is een Amerikaanse film van Stanley Kramer met in de hoofdrollen Tony Curtis en Sidney Poitier. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]De film is gebaseerd op een verhaal van Nedrick Young en gaat over twee gevangenen, een blanke en een Afro-Amerikaan, die aan elkaar zijn geketend en na een ongeluk weten te ontsnappen. De film deed het goed in de bioscopen en kreeg acht Oscarnominaties. Entree is één euro. Koffie en thee zijn gratis. Zaal open 13.00 uur. 

 

 

Uitje naar Abdij van Egmond

Het is nog ver weg maar op 18 mei 2023 gaan we met z’n allen (maximaal 50 personen) naar de Abdij van Egmond en de Kaarsenmakerij.  Met de bus heen en met de bus terug. Net zo makkelijk. Meer bijzonderheden volgen later in het jaar. Noteer deze datum alvast.

 

Nieuwe leden  

Nog meer leden graag! Ze kunnen gratis meedoen aan onze uitjes. Dit is een tip. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 0224-751111, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

Nieuwsbrief nr. 32 biedt veel informatie over lopende zaken, waaronder de pensioenen. De Eerste Kamer heeft zich bezig gehouden met het koppelen van de AOW-uitkering aan de verhoging van het minimumloon. Het kabinet is hiermee akkoord gegaan met een flinke adder onder het gras dat tegelijkertijd de ouderenkorting wordt verlaagd zodat van het ‘voordeeltje’ niet veel overblijft. Verder besteedt de Nieuwsbrief aandacht aan de energietoeslag. Veel ouderen met een klein pensioentje vragen de toeslag niet aan. Hierover meer in deze Nieuwsbrief. Lees de bijlage.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.  

 

Aarzel niet en teken de petitie ‘Pas de pensioenwet aan’ vandaag nog!

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Die belofte zal niet worden ingelost met het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, zoals dat er nu ligt. Daarom: teken de petitie www. pas de pensioenwet aan!  Het aantal ondertekeningen bedraagt nu ruim 50.000. Klik op www.pasdepensioenwetaan.nl

 

Let op Babbeltrucs Rookmeldercontrole!

De politie waarschuwt voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of je wel rookmelders hebt hangen. Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. Dat gegeven wordt gebruikt om een woning binnen te komen om vervolgens op zoek te gaan naar geld en waardevolle spullen. Als er mensen aan de deur komen om op rookmelders te contoleren, bel dan meteen 112 want dat is sowieso foute boel. Brandweer, politie of andere instanties controleren namelijk niet. Het is de eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat er op elke verdieping van het huis een rookmelder hangt. Ook wanneer je de woning aan iemand anders verhuurt. Doe je dit niet? Dan ben je na een woningbrand strafrechtelijk vervolgbaar: je bent aansprakelijk voor de gevolgen.

Het rookmelderteam, een vrijwilligersteam vanuit de Nederlandse Brandwonden Stichting die in heel Nederland rookmelders kan ophangen kan u wellicht helpen. U meldt zich aan door te bellen naar 0251-275 555.

 

Duurzaamheidslening ook voor 75-plussers

Voor zowel woningeigenaren als huurders geldt dat zij gebruik kunnen maken van de Duurzaamheidslening Schagen. Deze Duurzaamheidslening maakt het mogelijk om tegen een zeer lage vaste rente geld te lenen voor het energiezuinig maken van de woning. Het college besloot, op verzoek van de gemeenteraad en met name de SP, om de leeftijdsgrens van 75 jaar los te laten. Dat betekent dat inwoners boven de 75 jaar de Duurzaamheidslening ook kunnen aanvragen. De lening bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- tegen zeer lage rente voor 10 jaar en 15 jaar. Voor informatie over het aanvragen van een lening kunnen inwoners contact opnemen met Omgevingsdienst Noord-Holland Noord die de lening voor de gemeente uitvoert. Dit kan via de website van omgevingsdienst NHN of telefonisch via (088) 10 21 786.

 

<ABOS Nieuwsbrief Koepel nr. 32 juli 2022.docx>

Vergelijkbare berichten