Algemene Bond van Ouderen Schagen

E-bike cursusdag

Als je een e-bike wilt aanschaffen, stuit je op allerlei vragen. Heeft u een e-bike maar hij bevalt niet erg? De cursusdag op 30 september is informatief met praktische tips, maar vooral ook een boeiende en leuke dag. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]De e-bikedag wordt mede georganiseerd door SBOS, Sportservice Schagen en Wonen Plus Welzijn. De locatie wordt later bekendgemaakt. Er is aandacht voor de voorwiel van de stekkerfiets maar ook voor de achterwielaandrijving, middenmotor, accu, soorten aandrijving en snelheid van de e-bike. Ook komt er voorlichting over gebruik van accessoires zoals helm en spiegels. De deelnemers kunnen diverse modellen e-bikes uitproberen, die tijdens de presentatie aan bod kwamen. Verder zijn er speciale modellen zoals de fiets met de lage instap en de driewielfiets. Een rijwielhandelaar is aanwezig voor het geven van tips. De deelnemers krijgen ook een cursusmap om thuis nog eens te lezen. Behalve theorie krijgen de deelnemers ook de mogelijkheid om op een parcours enkele fietsoefeningen te doen.  Een docent komt fietsoefeningen doen om beter te kunnen (achter)omkijken. Noteer alvast de datum. Meer informatie volgt. Zie ook de bijlage.

 

Nieuwe leden  

Nog meer leden graag! Ze kunnen gratis meedoen met onze uitjes. Dit is een tip. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Energietoeslag

Senioren met AOW en een klein pensioentje komen in aanmerking voor de energietoeslag van 800 euro. Hiervoor moet je naar de website van de gemeente Schagen en het aanvraagformulier invullen. Vindt u dit moeilijk? Ga donderdagmiddag naar de bibliotheek en vraag om hulp bij het Informatiepunt van de Overheid.

 

Nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

Nieuwsbrief nr. 34 gaat in op het ‘schandaal’ dat veel AOW’ers minder huurtoeslag zullen ontvangen als de plannen van het kabinet doorgaan. De huurtoeslag wordt niet langer uitgegaan van de werkelijke huur die iemand betaalt, maar van een vast normbedrag van

€ 520 per maand. Een huurder die nu toeslag krijgt op basis van een huur van bijvoorbeeld € 700 euro, zal dus minder toeslag krijgen. De koepel ageert hiertegen. Zeer terecht. Lees de bijlage.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.  

 

Eet vooral mandarijnen

Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 4 kilogram van deze citrusvrucht. Logisch, want ze zijn lekker zoet en ook nog eens een gezonde en slanke snack. Het Voedingscentrum adviseert elke dag twee ons groente en twee stuks fruit te eten. Een mandarijn is natuurlijk niet zo groot als een sinaasappel. Daarom tellen twee grote of drie kleine mandarijntjes mee als één stuk fruit.

Er zit iets minder vitamine C in dan in sinaasappels, zo’n 40 milligram per 100 gram. Bij het inblikken gaat de hoeveelheid vitamine C hard achteruit, per 100 gram blijft er dan maar zo’n 15 milligram vitamine C over. Mandarijnen bevatten wel meer vezels dan sinaasappels. Bovendien zit er betà-caroteen in. Dat zorgt bij mandarijnen, net als bij wortelen en mango’s, voor hun kenmerkende oranje kleur. Uw lichaam zet bèta-caroteen om in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor gezonde ogen, botten en huid, maar ook voor je weerstand. Smakelijk eten!

 

Aarzel niet en teken de petitie ‘Pas de pensioenwet aan’ vandaag nog!

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Die belofte zal niet worden ingelost met het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, zoals dat er nu ligt. Daarom: teken de petitie www. pas de pensioenwet aan!  Het aantal ondertekeningen bedraagt nu ruim 50.000. Klik op www.pasdepensioenwetaan.nl

 

Waarom zijn vliegen in huis gevaarlijk?

Vliegen in huis zijn niet alleen vervelend, maar ze brengen ook risico’s met zich mee voor je gezondheid. Voordat ze op jouw bord met eten landen, hebben ze misschien wel op een mesthoop, dode vogel of hondenhoep gezeten. De vliegen kunnen parasieten verspreiden, of ziekten als cholera, buikgriep en salmonella overbrengen. Hoe voorkom je vliegen in huis?

Als je vliegen buiten de deur wil houden, kun je op een paar dingen letten:

Zorg ervoor dat je goed sluitende horren voor de ramen en deuren hebt. Als je ze dan met warm weer openzet, weet je zeker dat vliegen niet je huis binnenkomen. Laat geen eten open en bloot op het aanrecht liggen, want ze komen af op geuren. Let er dus ook op dat er geen voedsel ligt te rotten in je prullenbak en verschoon deze regelmatig. Hetzelfde geldt voor de kattenbak, want vliegen komen ook op uitwerpselen af. Zorg er ook voor dat verstopte leidingen en afvoeren zo snel mogelijk worden verholpen. Zo kun je voorkomen dat vliegen hierop afkomen om eitjes te leggen.

 

 

 

Vergelijkbare berichten