NIEUWS VAN ABOS 7 AUGUSTUS 2022

Franse rolprent ‘Untouchables’ een dijk van een film !

Voor de thuisblijvers! Op woensdag 17 augustus, aanvang 13.30 uur, wordt de film ‘Untouchables’ vertoond. De film vertelt het verhaal van Philippe, een vrijwel geheel verlamde aristocraat van middelbare leeftijd, en Driss, een jonge ex-delinquent uit de Banlieue van Parijs, en de bijzondere vriendschap die ontstaat tussen deze twee. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]Wanneer de film begint, is Philippe op zoek naar een nieuwe verzorger. Philippe beschouwt het als een verademing om eens niet als zielige zieke man benaderd te worden, maar als persoon. De twee mannen groeien geleidelijk aan naar elkaar toe en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee. Entree is één euro. Koffie en thee gratis. Zaal open 13.00 uur.

 

Nieuwe leden

Nog meer leden graag! Ze kunnen gratis meedoen met onze uitjes. Dit is een tip. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

E-bikedag

Heeft u de datum van 30 september genoteerd? Een hele dag vol met informatie over de e-bike. Er is aandacht voor nieuwe verkeersregels, de techniek van de elektrische fiets, de accu, soorten aandrijving en de snelheid van de e-bike. Ook komt er voorlichting over gebruik van accessoires zoals helm en spiegels. Een rijwielhandelaar is aanwezig voor het geven van tips. Behalve theorie krijgen de deelnemers ook de mogelijkheid om op een parcours enkele fietsoefeningen te doen.  Een docent komt kijken naar de motoriek van de deelnemers en doet oefeningen om beter te kunnen (achter)omkijken. Locatie wordt nog bekend gemaakt. Van tevoren aanmelden is verplicht. Dit kan bij ondergetekende. Noteer alvast de datum. Meer informatie volgt.

 

Mosselen zijn heel gezond

Mosselen staan in een gemiddeld Nederlands huishouden maar één keer per jaar op het menu. We eten jaarlijks dan ook slechts een schamele 500 gram. Zonde, want mosselen zijn hartstikke gezond én lekker. Zet ze eens wat vaker op tafel, mosselen van de barbecue bijvoorbeeld of in een heerlijke caesarsalade. En daarmee hoef je echt niet te wachten tot september. Maar hoe gezond zijn deze schelpdieren eigenlijk? Schaal- en schelpdieren tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E. Dat niet alleen: 100 gram mosselen bevat bijna 35 procent van je dagelijkse behoefte aan eiwit. Tegenwoordig worden mosselen in de supermarkt namelijk zandvrij verkocht. Wassen is dus niet nodig, al blijft het een goed idee om ze nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan.

 

Brief van de gemeente

Krijgt u huishoudelijke hulp van de gemeente Schagen? Dan heeft u grote kans dat u een brief krijgt of al heeft gekregen dat u tijdens de zomermaanden geen of weinig hulp krijgt. In de brief staat dat de gemeente met zorgaanbieders de afspraak heeft gemaakt dat ‘u in ieder geval eenmaal in de vakantieperiode geholpen wordt.’ Er staat niet in de brief hoelang deze ‘moeilijke periode’ gaat duren. In de brief wordt de lezer aangeraden familie, vrienden of buren om hulp te vragen zoals voor het stofzuigen of helpen bij het verschonen van het bed. De kans is groot dat familie, vrienden en buren ook met vakantie zijn net als de huishoudelijke hulpen zodat dit advies weinig voorstelt. Vakantieperiodes zijn geen excuus om hulp af te zeggen omdat die periodes allang van te voren bekend zijn en dat bij de planning van personeel hiermee rekening kan worden gehouden. Een duidelijk minpuntje van de gemeente.

 

Niet meteen douchen

Je hebt het erg warm en je zoekt afkoeling. Ga dan niet meteen onder de koude douche staan. Op die manier krijgt het lichaam verkeerde warmtesignalen en zal het er niet op de gewenste manier op reageren. Bij te koud water krijgt het lichaam de boodschap dat het koud is en wordt het afkoelingsmechanisme niet aangesproken. Daardoor krijgt u het juist warmer. Een lauwe watertemperatuur is daarom het beste om goed af te koelen. Neem iets langer de tijd dan u normaal zou doen, zodat de lichaamstemperatuur goed daalt en het zweten helemaal stopt. Door op het eind de temperatuur steeds iets kouder te zetten, koelt het lichaam geleidelijk af.

 

Internetcriminelen

Internetcriminelen wringen zich in de raarste bochten, zo doen ze zich ook wel eens voor als bankmedewerkers. Ze sturen je een bericht die van je bank lijkt te komen. Op deze manier proberen ze toegang te krijgen tot je app voor mobiel bankieren. In het bericht beweert de oplichter dat iemand heeft geprobeerd je bankrekening leeg te halen. Om deze reden moet je de app voor mobiel bankieren opnieuw instellen. Voor het opnieuw instellen zijn je bankgegevens nodig, luidt het bericht van de oplichter. Stuur je die info, dan heeft de oplichter toegang tot je rekening. Hoe voorkom je dat dit bij jou gebeurt? Negeer het bericht. Banken zullen nooit contact met klanten zoeken via WhatsApp. Laat je bank weten dat er valse berichten worden verstuurd.

 

Nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

Nieuwsbrief nr. 35 gaat in op eenzaamheid van ouderen en komt met tips om zelf iets te doen tegen de eenzaamheid. Bedenk wat je vroeger, toen je jong(er) was, erg leuk en boeiend vond en best weer eens wil doen. Ik vergelijk eenzaamheid vaak met heimwee als u begrijpt wat ik bedoel. Probeer dit verlangen om te zetten in ‘doen wat u vroeger zo fijn vond.’ Lees de bijlage.

 

Digitale hulp

Heeft u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

 

Jeu de Boules wijktoernooien

Bijlage

Team Sportservice organiseert dit najaar een Jeu de Boules toernooi in gemeente Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Lees de bijlage. Dit toernooi vindt plaats bij de Jeu de boules verenigingen Entre Nous (DH) Boel Skik (Den Oever) en P.O.N. in Schagen. Deelname is gratis. Twee tegen twee wordt er gespeeld op de donderdagen 1 sept. 8 sept, 15 sept en 22 sept. Na 22 september volgt er een finale week waarin de winnaar van Schagen, Den Helder en Den Oever doorgaan. De beste nummer 2 van de drie locaties gaat ook door zodat er weer 4 teams van 2 zijn. Doelgroep die hieraan mee kan doen zijn voornamelijk ouderen, maar 40-plussers mogen uiteraard ook meedoen. Inschrijven kan via www.noordhollandactief.nl of mailen naar bopdam@teamsportservice.nl

 

Aarzel niet en teken de petitie ‘Pas de pensioenwet aan’ vandaag nog!

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Die belofte zal niet worden ingelost met het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, zoals dat er nu ligt. Daarom: teken de petitie www. pas de pensioenwet aan!  Het aantal ondertekeningen bedraagt nu ruim 50.000. Klik op www.pasdepensioenwetaan.nl

Vergelijkbare berichten