NIEUWS VAN ABOS 11 SEPTEMBER 2022

Van het bestuur

Het stichtingsbestuur SBOS, waarin ABOS vertegenwoordigd is, heeft een uitgebreide brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van Woonzorggroep SAMEN. Wat is het geval. SAMEN werkt aan een nieuwe strategie op het gebied van de ouderenzorg. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]De nieuwe strategie is geënt op de beleidsvoornemens van minister Helder die meer zorg wil aanbieden via de digitale weg en meer nadruk wil leggen op de inzet van mantelzorg.

In de brief van SBOS wordt gezegd dat de mantelzorgers al overbelast zijn en dat naar verwachting het aantal mantelzorgers zal afnemen in de komende jaren. SBOS vindt dat SAMEN andere oplossingen moet zoeken voor haar personeelsproblemen. “Voor instellingen als Woonzorggroep Samen zal een betere betaling van het personeel ook de bepalende factor blijken om aan de groeiende extra- en intramurale zorgbehoefte te kunnen voldoen. Ook anderszins aantrekkelijker maken van opleiden en werken in de zorg, gepaard gaande met een inclusieve werving van personeel zijn onmisbare factoren, ” aldus de brief. In oktober vindt een overleg plaats met SAMEN waarbij dit onderwerp weer aan de orde komt.

 

De spreuk van de week

Er zijn weinig mensen waarvan ik niets kan leren.

Wijsheid van de week

Wijsheid ligt vlakbij eigenwijsheid en die kunnen elkaar behoorlijk in de weg staan.

Activiteiten

VRIJDAG 16 september: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 19 september: Klassieke muziekluistermiddag: Aanvang 13.45 uur

WOENSDAG 21 september: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

MAANDAG 19 september: Klassieke muziekluistermiddag: Aanvang 13.45 uur

WOENSDAG 21 september: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

Het loont om stekkers uit het stopcontact te halen

Als u een paar dagen van huis bent, kan het helemaal geen kwaad om een aantal stekkers uit de stopcontacten te halen. Elektrische apparaten kunnen namelijk ongemerkt veel stroom gebruiken, ook als ze uit staan. Hoeveel kunt u besparen door de stekkers eruit te halen? Dat koelkasten, wasdrogers, vaatwasmachines, elektrische kachels, kokendwaterkranen en klassieke grote tv’s energie slurpen, weten we al langer. Maar wat dacht u van een vaste computer, inclusief muis, printer en andere bijbehorende apparatuur? Deze kan op jaarbasis 260 kilowattuur verbruiken, ook als u hem niet aan heeft staan. Afhankelijk van uw energietarieven kan dat 103 à 128 euro per jaar schelen.

Heeft u zich al aangemeld voor Wieringen?

Heeft u zich al aangemeld bij Leo Wilms voor ons uitje naar Wieringen? Want op is op. Er kunnen maximaal 50 mensen. Wat gaan we doen? Op donderdag 13 oktober gaan we met de bus vanaf het Acaciaplein naar het Vikingmuseum in Den Oever. Vertrektijd 09.30 uur.  Verzamelen aan het Acaciaplein 09.15 uur.. We worden ontvangen met koffie en koek en daarna volgt een rondleiding met een gids voor 25 personen. De andere 25 personen gaan in de bus voor een toer over Wieringen met gids. Om 13.15 uur heerlijke lunch in restaurant de Zingende Wielen op Wieringen. Eigen bijdrage: vijf euro. Informeer leden die niet op het internet zitten en vraag ze mee te gaan. Aanmelden bij Leo Wilms, telefoon 06-53413898. U gelieve niet te bellen op maandag en woensdag tussen 8.45 uur en 17.30 uur. Leo is dan even niet bereikbaar.  Via email kan ook: wilmskoops@quicknet.nl

Nationale Vitaliteitsweek: een week lang aandacht voor gezond en fit leven

Een vitaal leven is meer dan regelmatig sporten. Het heeft alles met je algehele gesteldheid te maken. Dus ook met wat er tussen je oren gebeurt. En of je wel genoeg en lekker slaapt. Om daar aandacht op te vestigen is er elk jaar een Nationale Vitaliteitsweek. Dit jaar van maandag 19 tot en met 25 september. We ‘vieren’ de 8e editie. Kijk op de website van Sportservice wat er te doen is in de gemeente Schagen.

Malafide houtverkopers

Sommige consumenten beschouwen de houtkachel als alternatieve bron van warmte voor het komende stookseizoen: gezien de torenhoge gasprijzen is de vraag naar houtkachels en haardhout in ieder geval weer flink gestegen. En dat weten oplichters ook, zo meldt de politie. De afgelopen tijd zijn meerdere malafide webshops actief met de verkoop van haardhout en houtkachels. ‘Verkoop’ kunnen we echter rustig tussen aanhalingstekens plaatsen: de oplichters gaan er namelijk met ‘jouw geld’ vandoor, en bestellingen worden nooit geleverd. Het gaat om allerlei partijen hout met prijzen die tussen de 100 en de 500 euro liggen. Let dus op!

Klassieke muziekmiddag

Op maandag 19 september. Ad Hasselton heet u weer welkom als trouwe bezoekers, en iedereen die van klassieke muziek houdt! Om 13.45 uur gaat de Cd-speler weer mooie klanken produceren. Vóór de pauze luisteren we naar, denkend aan onze te droge zomermaanden, aan water met name aan de Watermusic suites no 1 en 2 van George Friedrich Händel. Daarbij verdiepen we ons tussendoor, met een korte memoire, in het leven van deze unieke componist en leeftijdsgenoot van Bach.                                                                                                                           Na de pauze, rondom 15 uur, een muziekquiz, waarbij uw kennis, die u gedurende al die jaren dat we deze middagen hebben mogen houden, hebt opgedaan, getoetst wordt, om daarna als de Muzikaalste Mens van “ Onder de Acacia’s ” huppelend weer naar huis mag gaan! We zien elkaar dan! Ad Hasselton, 0224 -227412.

 

Filmmiddag op 21 september – noteer alvast de datum!

Op woensdag 21 september wordt de film ‘Eeuwig zingen de bossen’ vertoond.  Het is een Oostenrijkse dramafilm uit 1959 onder regie van Paul May. Het scenario is gebaseerd op het eerste deel van de romantrilogie Het geslacht Bjørndal van de Noorse auteur Trygve Gulbranssen. Boer Dag senior (Frobe), heeft twee zoons Tore en Dag junior (Felmy en Hansen). Terwijl Tore zijn oogappel is, veracht hij de rustige Dag. Ook met zijn buurman leeft Boer Dag senior op voet van oorlog. De spanningen lopen hoog op.  Door een reeks noodlottige gebeurtenissen is het niet Tore maar Dag die zijn vader opvolgt. Ook hij, de zachtmoedige, trekt het noodlot aan. De film was een kaskraker. Entree één euro. Koffie en thee zijn gratis. Zaal open 13.00 uur. Aanvang 13.30 uur.

 

Energietoeslag moet uzelf aanvragen

Wooncompagnie roept huurders op om de energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. U hebt recht op deze toeslag als uw inkomen minder is dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch. In juli is de energietoeslag door het kabinet verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro. Kijk HIER of u ook recht heeft op de energietoeslag. De energietoeslag heeft géén invloed heeft op uw huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering. Twijfelt u of u recht heeft op deze toeslag? Vraag de energietoeslag gewoon aan. U hoort vanzelf of u er wel of geen recht op heeft. Heeft u al een deel van het geld ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt de aanvullende 500 euro automatisch.

Nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

In de Nieuwsbrief veel aandacht voor de overhandiging op 6 september van de petitie met 61.792 handtekeningen aan de Tweede Kamer over de Pensioenwet. “Het kabinet belooft een koopkrachtig pensioen voor iedereen, maar volgens de ouderenorganisaties kan die belofte niet worden waargemaakt met het wetsvoorstel zoals dat nu bij de Tweede Kamer ligt. “We zijn niet per sé tegen de Wet Toekomst Pensioenen, maar dit moet je wel in één keer goed doen”, zei KBO-PCOB-directeur Ingrid Rep. Op 12 september debatteert de Tweede Kamer voor de eerste keer over het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, terwijl er nog geen betrouwbare berekeningen liggen over de gevolgen van het nieuwe stelsel voor gepensioneerden. Lees de bijlage.

 

Is een bod op Marktplaats bindend?

U heeft een racefiets op Marktplaats aangeboden en een koper gevonden die er een mooi bedrag voor wil neertellen. Vervolgens laat de bieder niets meer van zich horen. Is zo iemand niet verplicht om zijn belofte na te komen? Lees de bijlage Geldvraag.

 

Nieuwe leden  

Er mogen nog veel leden bij die kunnen meedoen met onze activiteiten! U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

Digitale hulp

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net
Echter nu even niet, hij is tot eind september weer eens met de camper op stap.

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.  

 

 

Vergelijkbare berichten