NIEUWS VAN ABOS 18 SEPTEMBER 2022

 

Hoge nood  

Hoge nood en nergens een openbaar toilet te vinden. 95% van de Nederlanders moet wel eens naar het toilet tijdens het winkelen. Het tekort aan openbare toiletten leidt dan ook tot diverse problemen, zoals wildplassen en minstens 4% omzetverlies voor winkeliers en horeca-eigenaren. [responsivevoice8_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]

Eén op de vier Nederlanders gaat sowieso minder vaak de deur uit door het gebrek aan toiletten. Dit blijkt mede uit een onderzoek dat Peil.nl deed onder 1237 Nederlanders. Eén op de vier Nederlanders gaat sowieso minder vaak de deur uit door het gebrek aan toiletten. Dit blijkt mede uit een onderzoek dat Peil.nl deed onder 1237 Nederlanders.

Waar zijn de openbare toiletten in de stad Schagen?

De gemeente antwoordt: in het gemeentehuis, in het cultuurhuis Markt 18, in het Makado, in het Havengebouw en bij Esso aan de Welmolen en er is een pop-up toilet op de Markt. En natuurlijk in de cafés en restaurants, maar die zijn niet openbaar. Op de pop-up toilet moet je lang wachten en de ‘openbare toiletten’ zijn alleen te gebruiken tijdens de openingsuren van de panden waarin ze zijn. Zo is het gemeentehuis tijdens de weekends en avonden niet open. Het blijft dus behelpen.

De Toiletalliantie eist dat om de 500 meter een wc in drukke voetgangersgebieden en stads- en dorpscentra moet zijn en dat dit in de wet wordt opgenomen en gemeenten moeten verplicht worden daaraan te voldoen. De Maag Lever Darm Stichting zit samen met andere maatschappelijke organisaties in de Toiletalliantie.

 

De spreuk van de week

Hand in hand voor de toekomst van het land.

 

Wijsheid van de week

Als je zelf een lichtje bent, dan word je steeds zichtbaarder als de wereld om je heen duister wordt.

 

Activiteiten

Morgen 19 september: Klassieke muziekluistermiddag: Aanvang 13.45 uur

Woensdag 21 september: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

VRIJDAG 23 september: Klaverjassen. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 30 september E-bike dag 30 september.

 

Herhaalprik: geboortejaar 1942 en eerder kan afspraak maken

Mensen geboren in 1942 of eerder kunnen vanaf nu een afspraak maken voor de herhaalprik met het vernieuwde vaccin. Zij hoeven niet te wachten op de uitnodigingsbrief. Een afspraak maken kan online op planjeprik.nl of telefonisch via 0800-7070.

Mensen met een hoger risico om door het virus ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers met cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt en hebben een uitnodiging gekregen. Voor vaccineren kunnen inwoners terecht in: Den Helder: Drs. F. Bijlweg 1 (voormalig belastingkantoor) Hem: Tennishal STEBO, Torenweg 44 en Alkmaar: Ampèrestraat 21

 

Klassieke muziekmiddag – komt u ook?

Maandag 19 september. Ad Hasselton heet u weer welkom als trouwe bezoekers, en iedereen die van klassieke muziek houdt! Om 13.45 uur gaat de Cd-speler weer mooie klanken produceren. Vóór de pauze luisteren we naar, denkend aan onze te droge zomermaanden, aan water met name aan de Watermusic suites no 1 en 2 van George Friedrich Händel. Daarbij verdiepen we ons tussendoor, met een korte memoire, in het leven van deze unieke componist en leeftijdsgenoot van Bach.                                                                                                                           Na de pauze, rondom 15 uur, een muziekquiz, waarbij uw kennis, die u gedurende al die jaren dat we deze middagen hebben mogen houden, hebt opgedaan, getoetst wordt, om daarna als de Muzikaalste Mens van “ Onder de Acacia’s ” huppelend weer naar huis mag gaan! We zien elkaar dan! Ad Hasselton, 0224 -227412.

 

 

 

‘Eeuwig zingen de bossen’’ woensdag  21 september – komt u ook?

Op woensdag 21 september wordt de film ‘Eeuwig zingen de bossen’vertoond.  Het is een Oostenrijkse dramafilm uit 1959 onder regie van Paul May. Het scenario is gebaseerd op het eerste deel van de romantrilogie Het geslacht Bjørndal van de Noorse auteur Trygve Gulbranssen. Boer Dag senior (Frobe), heeft twee zoons Tore en Dag junior (Felmy en Hansen). Terwijl Tore zijn oogappel is, veracht hij de rustige Dag. Ook met zijn buurman leeft Boer Dag senior op voet van oorlog. De spanningen lopen hoog op.  Door een reeks noodlottige gebeurtenissen is het niet Tore maar Dag die zijn vader opvolgt. Ook hij, de zachtmoedige, trekt het noodlot aan. De film was een kaskraker. Entree één euro. Koffie en thee zijn gratis. Zaal open 13.00 uur. Aanvang 13.30 uur.

 

 

OPEN DAG WPW

Wonen Plus Welzijn houdt open dag op zaterdag 8 oktober van 12.00 tot 16.00 uur. WPW zet haar deuren open voor iedereen die nader met haar vrijwilligers, diensten, activiteiten en medewerkers kennis wil komen maken. Juist in deze tijd waarin er veel speelt in de samenleving en vragen van mensen veranderen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat Wonen Plus Welzijn kan betekenen. Op bijna alle locaties houdt WPW Open Dag en dus ook aan de Zijperweg in Schagen. In de Factorie-werkplaats worden vogelnestkastjes gemaakt en in de Nieuwe Nes kunt u genieten van live muziek. Meer weten? Kijk op de website van WPW voor het uitgebreide programma: www.wonenpluswelzijn.nl

 

E-bikedag

Heeft u zich al aangemeld bij de Fietsersbond? Samen met deze bond organiseert de SBOS op vrijdag 30 september een e-bike-dag. Waarom deze dag? Er gebeuren vaak ongelukken met e-bikes. Hierbij zijn dikwijls ouderen betrokken. De vraag is: hoe kun je veilig rijden op een e-bike? Op deze e-bike dag komt u aan uw trekken. Er wordt die dag informatie gegeven over de e-bike. Er is aandacht voor nieuwe verkeersregels, de techniek van de elektrische fiets, de accu, soorten aandrijving en de snelheid van de e-bike.  Eigen bijdrage vijf euro. U moet zich wel van te voren aanmelden. Dit kan bij de Fietsersbond, bel (0224) 29 69 26 of mail naar noordkop@fietsersbond.nl    Er kunnen nog deelnemers bij. U bent welkom op 08.45 in de kantine van United Schagen. De koffie staat voor u klaar!

 

Fiets- en Ontdekdag met Team Sportservice

Een mooie toertocht van zo’n 25 kilometer met hier en daar een koffiestop en waar je af en toe aan het werk gezet wordt. De derde Fiets- en Ontdekdag is er weer eentje waar genoeg te leren, beleven en genieten valt. De fietstocht die Team Sportservice organiseert is vrijdag 30 september. Om 13.00 uur vertrekt de groep fietsers vanaf Schagen United op het sportpark aan de Wilgenlaan. Al snel kunnen ze vlak bij zwembad De Wiel een gratis spiegel laten monteren. “Er loopt momenteel een landelijke actie: Spiegeltje spiegeltje. Iedereen die nog geen fietsspiegel heeft, kan deze gratis laten monteren. Deelname aan de Fiets- en Ontdekdagen is 2,50 euro. Inschrijven kan via  https://www.noordhollandactief.nl/activiteit/281853/fiets-en-ontdekdag-schagen. Maar aanmelden via mail kan ook: fdekort@teamsportservice.nl of 0224-214774.

 

Nieuws over de nieuwe pensioenwet

De Tweede Kamer bespreekt nu eindelijk de nieuwe pensioenwet. Aandacht van de seniorenorganisaties was vooral voor het beloofde koopkrachtigere pensioen. De door de Koepel Gepensioneerden dit weekend nog aangeleverde notitie waarin de beweringen van de minister dat het met die koopkracht wel goed zit beargumenteerd worden weerlegd, speelde (nadat de SP een en ander aankaartte) een flinke rol in het debat.

 

We gaan naar Wieringen met de bus. Heeft u zich al gemeld?  

Er kunnen maximaal 50 mensen. Wat gaan we doen? Op donderdag 13 oktober gaan we met de bus vanaf het Acaciaplein naar het Vikingmuseum in Den Oever. Vertrektijd 09.30 uur.  Verzamelen aan het Acaciaplein 09.15 uur.. We worden ontvangen met koffie en koek en daarna volgt een rondleiding met een gids voor 25 personen. De andere 25 personen gaan in de bus voor een toer over Wieringen met gids. Om 13.15 uur heerlijke lunch in restaurant de Zingende Wielen op Wieringen. Eigen bijdrage: vijf euro. Informeer leden die niet op het internet zitten en vraag ze mee te gaan. Aanmelden bij Leo Wilms, telefoon 06-53413898. U gelieve niet te bellen op maandag en woensdag tussen 8.45 uur en 17.30 uur. Leo is dan even niet bereikbaar.  Via email kan ook: wilmskoops@quicknet.nl

 

Nationale Vitaliteitsweek: een week lang aandacht voor gezond en fit leven

Een vitaal leven is meer dan regelmatig sporten. Het heeft alles met je algehele gesteldheid te maken. Dus ook met wat er tussen je oren gebeurt. En of je wel genoeg en lekker slaapt. Om daar aandacht op te vestigen is er elk jaar een Nationale Vitaliteitsweek. Dit jaar van maandag 19 tot en met 25 september. We ‘vieren’ de 8e editie. Kijk op de website van Sportservice wat er te doen is in de gemeente Schagen.

 

Energietoeslag moet uzelf aanvragen

Wooncompagnie roept huurders op om de energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. U hebt recht op deze toeslag als uw inkomen minder is dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch. In juli is de energietoeslag door het kabinet verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro. Kijk HIER of u ook recht heeft op de energietoeslag. De energietoeslag heeft géén invloed heeft op uw huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering. Twijfelt u of u recht heeft op deze toeslag? Vraag de energietoeslag gewoon aan. U hoort vanzelf of u er wel of geen recht op heeft. Heeft u al een deel van het geld ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt de aanvullende 500 euro automatisch.

 

Waarom is elektriciteit ook zo duur?

In september 2022 kost gas al bijna 4 euro per kubieke meter, tegenover circa 0,95 euro in augustus 2021. Stroom kost ongeveer 0,88 euro per kilowattuur. Beide eenheden zijn niet 1 op 1 met elkaar te vergelijken. “1 m3 gas is ongeveer gelijk aan 9 kWh. Dus dan ligt de verdeling heel anders”, aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal. Stroomverbruik kan dus zelfs duurder uitvallen dan gasverbruik. Het ene houdt verband met het andere. De prijs van gas is namelijk deels gekoppeld aan de prijs van elektriciteit. Gas is een belangrijke bron om elektriciteit op te wekken. Het wordt gebruikt in elektriciteitscentrales. Daarom is het bepalend voor de prijs van elektriciteit.

 

Nieuwe leden  

Er mogen nog veel leden bij die kunnen meedoen met onze activiteiten! U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Digitale hulp

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net
Maar nu even niet want hij is op vakantie tot eind september.

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

 

Hopen

Wie hoopt neemt het onzekere voor lief

Wie wanhoopt stelt zichzelf teleur

Want in het hopen wordt het leven dragelijk

Zonder hoop is het opgeven niet ver weg.

 

Hopen tart het noodlot dat wil zegevieren

Het is vaak vechten tegen de bierkaai

Meer dan de strohalm is het niet

Hopen houdt de dood niet tegen.

 

Toch moeten we blijven hopen

Hopen op een wonder kan geen kwaad

Je doet het samen tegen de klippen op

Maakt je sterk in het delen van verdriet.

 

Wie hoopt kan het leven beter aan

In elk verlangen schuilt een beter mens

wie hoopt kan soms bergen verzetten.

 

Eugeen

 

Ik wens u een mooie week! Tot de volgende zondag.

 

Hartelijke groet,

Eugeen Hoekstra

Uw voorzitter

 

P.S. Wilt u lid worden van ABOS? Dan kan door een e-mailtje te sturen naar onze ledenadministrateur de heer Leo Willms: wilmskoops@quicknet.nl

 

 

Vergelijkbare berichten