ABOS NIEUWS 25 SEPTEMBER 2022

Miljoenennota

Wat betekent Prinsjesdag 2022 voor AOW’ers? Volgens de huidige plannen gaat het minimumloon per 1 januari 2023 in één met 10 procent omhoog. Omdat de AOW gekoppeld is aan dat minimumloon, betekent dit waarschijnlijk dat de AOW per 1 januari 2023 ook met 10 procent stijgt. [responsivevoice8_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”]De ‘Jubelton’ wordt afgeschaft en dat maakt een eind aan de mogelijkheid om belastingvrij meer dan honderdduizend euro te schenken aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. De ouderenkorting voor stellen stijgt met 109 euro naar 1.835 euro en de alleenstaande ouderenkorting stijgt met 29 euro naar 478 euro. Door deze korting houden ouderen netto meer over, maar merken dat pas bij na maart 2024, bij de aangifte over 2023.

Ouderenbonden laten via de Seniorencoalitie (lees het persbericht bij deze mail) weten tevreden te zijn over het uitgebreide pakket aan koopkrachtmaatregelen dat niet alleen ouderen, maar alle Nederlanders moet helpen met de torenhoge energiekosten, zoals de energietoeslag van 1.300 euro voor minima en het prijsplafond voor gas en stroom. Ook de huur- en zorgtoeslag gaan omhoog. Het is  jammer dat het kabinet niet tegemoet is gekomen aan de wens van de seniorenorganisaties om nog in 2022 een eenmalige uitkering van 500 euro te geven aan alle AOW’ers. De Seniorencoalitie pleit ervoor om die uitkering alsnog voor 2023 op te nemen in de begroting. Lees de bijlage!

De spreuk van de week

Op het einde komt het altijd goed en als het niet goed komt, is het nog niet het einde.

Wijsheid van de week

Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

 

Activiteiten

VRIJDAG 30 september E-bike dag.

VRIJDAG 7 oktober: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

ZATERDAG 8 oktober: Open dag Wonen Plus Welzijn.

DONDERDAG 13 oktober: ABOS naar Wieringen

VRIJDAG 14 oktober: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

 

We gaan naar Wieringen met de bus. Heeft u zich al aangemeld?  

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar in de bus. Er kunnen maximaal 50 mensen mee. Opdonderdag 13 oktober gaan we met de bus vanaf het Acaciaplein naar het Vikingmuseum in Den Oever. Vertrektijd 09.30 uur.  Verzamelen aan het Acaciaplein 09.15 uur.. We worden ontvangen met koffie en koek en daarna volgt een rondleiding met een gids voor 25 personen. De andere 25 personen gaan in de bus voor een toer over Wieringen met gids. Om 13.15 uurheerlijke lunch in restaurant de Zingende Wielen op Wieringen. Eigen bijdrage: vijf euro. Informeer leden die niet op het internet zitten en vraag ze mee te gaan. Aanmelden bij Leo Wilms, telefoon 06-53413898. U gelieve niet te bellen op maandag en woensdag tussen 8.45 uur en 17.30 uur. Leo is dan even niet bereikbaar. Via email kan ook: wilmskoops@quicknet.nl

Reactie van ons lid Rineke Lakerveld over toiletten

Ze schrijft naar aanleiding van het stukje in mijn vorige mail: ‘Er is een heel handige app voor de mobiele telefoon: “Hoge Nood”, schrijft mevrouw Lakerveld. Daar is een lijst te zien waar op kleine afstand toiletten zijn in Schagen en ook in de rest van Nederland. Bij McDonalds kan je ook gebruik maken van het toilet, daar hoef je niet iets te bestellen. Ruime openingstijden. De bioscoop zit er praktisch naast, daar zijn ook toiletten, vrij toegankelijk tijdens de uren dat de bioscoop geopend is. En er is een toilet op het NS station openingstijden als de winkel op het station geopend is. Daar moet een sleutel gehaald worden. Het toilet in het Makado is al geruime gesloten volgens mij.’

 

Rijbewijskeuring

Als FASv-lid (via ABOS) kunt u korting krijgen voor uw verplichte rijbewijskeuring. Wanneer u als FASv-lid namelijk gebruik maakt van www.rijbewijskeuringsarts.nl zijn de kosten € 45,00 voor een keuring van rijbewijs B/E. Zonder korting zijn de keuringen momenteel € 57,50. Ook is het mogelijk om dit telefonisch te doen, bel daarvoor: 085-0180800. Hier kunt u dan een afspraak maken.

Uw rijbewijs moet elke tien jaar worden vernieuwd; vanaf 65 jaar is deze termijn korter. De overheid heeft namelijk bepaald dat bestuurders vanaf 75 jaar minimaal elke vijf jaar een medische keuring moeten ondergaan om het rijbewijs te kunnen vernieuwen.

Energiebespaarbus komt er aan

De komende weken kunnen inwoners opnieuw langskomen bij de Energiebespaarbus van het Duurzaam Bouwloket. De bus staat de komende weken op verschillende plekken in de gemeente. Inwoners kunnen er terecht met al hun vragen over energiebesparende maatregelen in huis. Bij de Energiebespaarbus zijn de energieadviseur van Duurzaam Bouwloket, de energiecoach van Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) en de projectleider Warmte van onze gemeente aanwezig. Samen voorzien zij inwoners van advies en informatie over het verduurzamen van de woning. De energieadviseurs en energiecoaches geven gratis advies en helpen inwoners op weg. De Energiebespaarbus staat op onderstaande datums van 11.00 tot 16.30 uur op de volgende locaties:

  • 29 september op de Plantanenweg 1 bij de Vomar in Schagen
  • 20 oktober aan de Kietvitlaan 27 bij de Vomar in Waldervaart.

OPEN DAG WPW

Wonen Plus Welzijn houdt open dag op zaterdag 8 oktober van 12.00 tot 16.00 uur. WPW zet haar deuren open voor iedereen die nader met haar vrijwilligers, diensten, activiteiten en medewerkers kennis wil komen maken. Juist in deze tijd waarin er veel speelt in de samenleving en vragen van mensen veranderen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat Wonen Plus Welzijn kan betekenen. Op bijna alle locaties houdt WPW Open Dag en dus ook aan de Zijperweg in Schagen. In de Factorie-werkplaats worden vogelnestkastjes gemaakt en in de Nieuwe Nes kunt u genieten van live muziek. Meer weten? Kijk op de website van WPW voor het uitgebreide programma: www.wonenpluswelzijn.nl

E-bikedag – laatste kans!

Heeft u zich al aangemeld bij de Fietsersbond? Samen met deze bond organiseert de SBOS op vrijdag 30 september een e-bike-dag. Waarom deze dag? Lees de bijlage. U moet zich wel van te voren aanmelden. Dit kan bij de Fietsersbond, bel (0224) 29 69 26 of mail naar noordkop@fietsersbond.nl    Er kunnen nog deelnemers bij. U bent welkom op 08.45 in de kantine van United Schagen. De koffie staat voor u klaar!

E-bikedag 30 september

De Fietsersbond organiseert op 30 september een e-bikedag in de kantine van Schagen United op Groenoord. De dag begint om 8:45 uur met een kopje koffie of thee en eindigt om 16:15 uur. Deelnemers kunnen rekenen op een praktische, gezellige en informatieve dag. Voor de lunch en drankjes wordt gezorgd. De kosten bedragen 5 euro, op 30 september te voldoen. Voor meer informatie en een inschrijfformulier kan met de website van de Fietsersbond noordkop.fietsersbond.nl raadplegen. Men kan ook bellen met 0224-296926.

Een informatieve dag

Als je een e-bike wilt aanschaffen loop je tegen allerlei vragen aan. Wat is de beste plek voor de motor? Hoe lang doe ik met de accu? Met welke ondersteuning rijd ik in druk verkeer en als ik een kruispunt oversteek? Welke helm en spiegel zijn echt veilig? Al deze vragen komen aan bod in een leuke en actieve presentatie. ’s Middags worden de voornaamste verkeersregels voor fietsers behandeld. Aan de hand van lokale situaties bespreken we met de deelnemers de voorrang, de belangrijkste verkeersborden en verkeersregels en hoe je veilig met een e-bike deelneemt aan het verkeer.

Praktisch en lekker bezig

De firma Boersen komt met diverse modellen naar Groenoord. De deelnemers kunnen die modellen uitproberen en ervaren welke fiets het beste voelt. Een fysiotherapeut van Samen is met een driewieler aanwezig. Naarmate we ouder worden, verliezen we kracht en souplesse. Daar wordt aan gewerkt tijdens een half uur fietsgymnastiek. En op een speciaal fietsparcours kunnen de deelnemers hun vaardigheden uitproberen.

Aan het einde van de dag deelt wethouder Quint de certificaten uit. Deelnemers krijgen een informatiemap om thuis nog eens te lezen. De dag wordt afgesloten met een fietstocht door Schagen.

Als u interesse heeft gekregen kunt u op noordkop.fietsersbond.nl het inschrijfformulier vinden. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.

Het aantal aanmeldingen valt tegen. Het kan zijn dat de cursus niet doorgaat. Houdt de media in de gaten!

 

Ergernis over Engelse woorden

Ergert u zich soms aan buitenlandse woorden die de Nederlandse taal binnendringen? Over de grens voelen ze misschien precies

hetzelfde. Veel talen wereldwijd zijn namelijk doorspekt met het Nederlands. Wij noemen een paar van de vele voorbeelden.

Nederlanders zijn een van oudsher internationaal georiënteerd volk. In de tijd van de ontdekkingsreizen en de opkomst van de VOC komen ze overal ter wereld met andere culturen in aanraking. Op die manier kunnen Nederlandse woorden een andere taal binnendringen (en andersom natuurlijk). Neem nu het woord baas, dat in allerlei varianten in 57 landen voorkomt. Vaak gaat het om een afgeleide van het Amerikaans-Engelse boss, maar dat komt weer oorspronkelijk uit Nederland. De Nederlandse ontdekkingsreizigers hebben namelijk hun sporen nagelaten in het huidige Noord-Amerika. Nog een feitje: veel Nederlandse scheepstermen en alledaagse woorden zijn in de Russische taal terechtgekomen, zoals stuurman, kapitein, matroos, konvooi en kajuit. Leuk om te weten (Bron: Max).

 

Water besparen: kunt u beter onder de douche of in bad?

Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Met dat uitgangspunt kan het waterverbruik tussen de 54 (meest zuinige klassieke douche) en 180 liter (minst zuinige regendouche) per dag liggen. Als u een kwartier nodig heeft onder de douche, dan kan u dat 90 à 300 liter water per sessie kosten. En als u in bad gaat? Mocht u een bad van gemiddelde omvang hebben, dan komt uw waterverbruik meestal uit op 120 liter. Bij grotere baden ligt dit totaalaantal logischerwijs hoger, variërend van 200 tot 300 liter. Badderen heeft, los van de hygiëne, natuurlijk 1 belangrijk voordeel ten opzichte van douchen. Hoelang u in bad zit, heeft minder invloed op het waterverbruik. Tenminste, als u tussentijds de kraan niet opnieuw openzet en het water weg laat lopen (Bron: Plus Online).

Energietoeslag moet uzelf aanvragen

Wooncompagnie roept huurders op om de energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. U hebt recht op deze toeslag als uw inkomen minder is dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch. In juli is de energietoeslag door het kabinet verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro. Kijk HIER of u ook recht heeft op de energietoeslag. De energietoeslag heeft géén invloed heeft op uw huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering. Twijfelt u of u recht heeft op deze toeslag? Vraag de energietoeslag gewoon aan. U hoort vanzelf of u er wel of geen recht op heeft. Heeft u al een deel van het geld ontvangen? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt de aanvullende 500 euro automatisch.

Nieuwe leden  

Er hebben zich vier personen aangemeld voor het lidmaatschap. Mooi nieuws, vindt u niet? U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

Fiets- en Ontdekdag met Team Sportservice

Een mooie toertocht van zo’n 25 kilometer met hier en daar een koffiestop en waar je af en toe aan het werk gezet wordt. De derde Fiets- en Ontdekdag is er weer eentje waar genoeg te leren, beleven en genieten valt. De fietstocht die Team Sportservice organiseert is vrijdag 30 september. Om 13.00 uur vertrekt de groep fietsers vanaf Schagen United op het sportpark aan de Wilgenlaan. Al snel kunnen ze vlak bij zwembad De Wiel een gratis spiegel laten monteren. “Er loopt momenteel een landelijke actie: Spiegeltje spiegeltje. Iedereen die nog geen fietsspiegel heeft, kan deze gratis laten monteren. Deelname aan de Fiets- en Ontdekdagen is 2,50 euro. Inschrijven kan via  https://www.noordhollandactief.nl/activiteit/281853/fiets-en-ontdekdag-schagen. Maar aanmelden via mail kan ook: fdekort@teamsportservice.nl of 0224-214774.

Digitale hulp

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

 

Vergelijkbare berichten