NIEUWS VAN ABOS 9 OKTOBER 2022

Vallen

Een valpartij op oudere leeftijd kan desastreuze gevolgen hebben. Het aantal ouderen dat overlijdt na een val blijft toenemen. In 2022 meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal valongelukken met dodelijke afloop in 10 jaar tijd bijna is verdubbeld. Voldoende blijven bewegen en valpreventie zijn manieren om, ook al vanaf jongere leeftijd, ervoor te zorgen dat de kans afneemt. Een groot aantal valpartijen gebeuren in en om het huis. [responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees me voor”] Het is daarom raadzaam om eens kritisch om u heen te kijken. Een losliggend kleed, snoeren, een gladde vloer of een hoge opstap kan voor veel narigheid zorgen. Wanneer traplopen u steeds wat minder goed afgaat, kunt u dit met een aantal aanpassingen toch zo veilig mogelijk blijven doen. Zonder meteen een traplift aan te hoeven schaffen. Tips: geen één maar twee leuningen. Zorg voor goede verlichting.  Een gladde zool of los zittende pantoffels verhogen de kans op uitglijden. Loop daarom geen trap op sokken of op schoeisel zonder profiel zoals slippers, maar kies bijvoorbeeld voor degelijke sloffen of schoenen met een goede zool. Optie twee: een inklapbare beugel, ook wel trap assistent genoemd, geplaatst aan een rail langs de trap. Deze beugel duwt u onder het lopen naar boven of beneden. De beugel blokkeert automatisch als u dreigt te vallen. Te koop op verschillende adressen.

 

Activiteiten

DONDERDAG 13 oktober: ABOS naar Wieringen

VRIJDAG 14 oktober: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

VRIJDAG 14 oktober: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur.

MAANDAG 17 oktober: Klassieke muziekluistermiddag: Aanvang 13.45 uur

WOENSDAG 19 oktober: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.

 

BEHEERDER GEZOCHT VOOR ‘ONDER DE ACACIA’S”

Leen van der Donk stopt er dadelijk mee en dus zijn de samenwerkende ouderenbonden (SBOS) op zoek naar een beheerder (m/v.) voor het  activiteitencentrum “Onder de Acacia’s” in Schagen. We zijn Leen buitengewoon dankbaar voor het werk dat hij heeft gedaan in de afgelopen jaren. Bravo! U weet het, in ons gebouw wordt veel gedaan voor de leden van de drie ouderenbonden (KBO,PCOB en ABOS) . Ik noem de maandelijkse filmmiddag, de klassieke middag, bingo, klaverjassen en voorlichtingsbijeenkomsten voor ouderen. De beheerder doet geen zwaar werk. Hij of zij zorgt onder meer voor verhuren van de zalen, sleutelbeheer,  bijhouden van de activiteitenagenda, klein onderhoud en letten op orde en netheid in het gebouw. Er staat een fraaie vergoeding tegenover. Belangstellenden kunnen reageren door te bellen met Arthur Brand, telefoonnummer 06-15646259.

 

Klassieke Muziekmiddag

Beste muziekliefhebbers. Op maandag 17 oktober gaan we door met onze gezamenlijke muziekluistermiddag. Mag het ook een rustpunt heten in onze hedendaagse turbulente tijd? Samen ontspannen genieten van mooie klanken en niet minder van onze gezelligheid! Wees welkom tussen 13.30 en 13.45 uur zodat we weer op tijd kunnen beginnen. De invulling van ons programma ligt nog op de tekentafel, maar heeft u nog originele ideeën? Mijn e-mailadres: adhasselton@hotmail.nl of telefoon 0224-227412 zijn bij u in goede handen. Graag tot ziens, Ad Hasselton.

 

Filmmiddag

Op woensdag 19 oktober wordt de film’ Winden waaien om de rotsen’ vertoond. De film is een vervolg op ‘En eeuwig zingen de bossen’. Op een dag neemt zoon Dag junior het imperium van zijn vader over. Samen met zijn vrouw Adelheid en zoon Tore neemt hij zijn intrek op het landgoed. Dag is rechtvaardig voor pachters en werknemers. Zelfs de betrekkingen met zijn vaders rivaal Von Gall verbeteren, zozeer zelfs dat hij Von Gall helpt bij de wederopbouw van diens boerenbedrijf. Maar het geluk is van korte duur. Dag heeft een dakloze vrouw, Gunvor, een baan aangeboden op het boerenerf. Gunvor heeft een schimmig verleden en lijkt er bovendien op uit om Dag te verleiden. Adelheid vermoedt dat haar man vreemd gaat met de nieuwe werkster, maar de werkelijkheid is anders. De film was een kaskraker. Entree één euro. Koffie en thee zijn gratis. Zaal open 13.00 uur. Aanvang 13.30 uur.

 

De bus is vol. Er kunnen geen mensen meer bij voor ons uitje naar Wieringen.

Op donderdag 13 oktober gaan we met de bus vanaf het Acaciaplein naar het Vikingmuseum in Den Oever. Vertrektijd 09.30 uur.  Verzamelen aan het Acaciaplein 09.15 uur. We worden ontvangen met koffie en koek en daarna volgt een rondleiding met een gids voor 25 personen. De andere 25 personen gaan in de bus voor een toer over Wieringen met gids. Om 13.15 uur heerlijke lunch in restaurant de Zingende Wielen op Wieringen. Eigen bijdrage: vijf euro. Uitsluitend in contant geld.

 

Nieuw uitje volgend jaar

Op 1 juni volgend jaar organiseren we een uitje naar de Abdij in Egmond-Binnen. Noteer alvast de datum. Meer informatie komt later.

 

Energietoeslag

Er is verwarring ontstaan door berichtgeving dat de inkomensgrens die de gemeente Schagen hanteert terug is gebracht naar 110% van de bijstandsnorm. In het Gemeenteblad van Schagen van een paar dagen geleden staat dat er nieuwe beleidsregels van kracht zijn geworden waarvan één die betrekking heeft op de inkomensgrens. Het bestuur van SBOS (de Samenwerkende Ouderenbonden in Schagen) heeft over deze kwestie een brief gestuurd naar het college waarin duidelijkheid wordt gevraagd.

 

Vervoer naar priklocatie voor uw rekening

De gemeente heeft het aanbod om mensen die geen eigen vervoer hebben om naar een priklocatie te komen van de GGD ingetrokken. Tot voor kort konden deze mensen een taxi bellen op kosten van de gemeente. Nu is deze regeling er niet meer en zegt de gemeente dat het de eigen verantwoordelijkheid is van mensen om bij de priklocatie te komen. Leuk allemaal, maar de gemeente heeft niet  gezorgd voor een priklocatie hier in de buurt. De gemeente Hollands Kroon heeft hier wel voor gezorgd: er is er één in Middenmeer.  Het is een hele toer voor mensen die zich voortbewegen met scootmobiel of rolstoel om in Middenmeer te geraken. De VVD heeft het gemeentebestuur vragen gesteld over deze kwestie. Het antwoord luidt: bel Graag Gedaan op. Maar of dit afdoende is? De rit kost best een centje.

 

Winterklaar? Ouderwets!

Vroeger was het de gewoonte om de tuin nadat al het blad was gevallen winterklaar te maken. Alle vaste planten werden dan afgeknipt en al het blad werd uit de tuin verwijderd. Een voorbeeld van Hollandse netheid. Dit had een groot nadeel, omdat bij een flinke vorstperiode veel vaste planten dood gingen. Tegenwoordig wordt dit vrijwel nergens meer gedaan en wordt het schoonmaken van de tuin uitgesteld naar het voorjaar. Dit geeft in de winter een rommelige aanblik, maar bedenk dat onze vogel- en andere dierenvrienden zo iets van hun gading kunnen vinden en kunnen schuilen tegen de kou. Met sneeuw en rijp krijgt uw tuin dan een prachtige aanblik. Al met al reden genoeg om alles in het najaar te laten liggen en pas in het voorjaar een grote schoonmaak te houden. Wel het gras bladvrij houden, daar er anders kale plekken ontstaan (Bron: MAX Magazine).

 

COVID-19 steekt zijn kop op

Sinds een paar weken neemt het aantal mensen dat besmet raakt met COVID-19 weer toe. Het aantal ziekenhuisopnames is sterk gestegen en ook het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. De herfstgolf zet dus door. Als je positief test, is het nog altijd belangrijk om in isolatie te gaan. Het is niet verplicht, maar een dringend advies. Als je geen klachten hebt, mag je vijf dagen na de positieve test weer naar buiten. Dit advies geldt ook als je een herhaalprik of eerdere vaccinaties hebt gehad. Heb je wel klachten als hoofdpijn, hoesten of keelpijn? Dan moet je langer in isolatie blijven. Pas als je 24 uur klachtenvrij bent, kun je dan weer gaan en staan waar je wilt. Online vind je een hoop verouderde informatie en niet meer geldende regels.

 

Geen groepskorting meer

Per 2023 verdwijnt de groepskorting op de verplichte zorgverzekering. En dat is niet zonder gevolgen, want bijna 2 op de 3 Nederlanders heeft een collectieve zorgpolis. Een groep kwetsbare Nederlanders wordt geraakt, bijvoorbeeld verzekerden met een minimapolis via de gemeente. Zij zien hun collectieve korting in één klap verdampen. Een bittere pil, gezien de reeds stijgende kosten voor stroom, gas en gemeentelijke heffingen.

 

Energiebespaarbus komt er aan

De Energiebespaarbus van het Duurzaam Bouwloket komt naar u toe. Bij de Energiebespaarbus zijn de energieadviseur van Duurzaam Bouwloket, de energiecoach van Noord Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) en de projectleider Warmte van de gemeente aanwezig. Samen geven zij gratis advies en informatie over het verduurzamen van de woning. De Energiebespaarbus staat op 20 oktober aan de Kietvitlaan 27 bij de Vomar in Waldervaart van 11.00 tot 16.30 uur.

 

Laat je NIET neppen bij het APPEN

Hé mam, ik ben even slecht bereikbaar. Dit is mijn tijdelijke nummer. Mijn telefoon is gevallen. Sla je dit nummer even op?” Zomaar een appje dat u kunt krijgen van ‘1 van uw kinderen’. Het overkomt dagelijks vele mensen. Belangrijk is dat u bij zo’n soort appje altijd alert bent. Want dit is niet van uw kind afkomstig, maar van een oplichter die op uw geld uit is. Nieuw is dat het slachtoffer, dagen nadat ze het geld kwijt zijn geraakt, ineens een belletje krijgt van de fraudeafdeling van hun bank. Ze willen helpen het geld terug te halen, maar dan moet het slachtoffer wel even inloggen bij de bank. Het klinkt hoopvol, maar ook hier is de oplichter weer in actie. Belt uw bank u over een verdachte overboeking? Wees dan alert. Uw bank zal u namelijk nooit om uw pincode vragen. En ook vraagt uw bank u nooit om transacties te accorderen met uw betaalkastje. Verbreek de verbinding en bel zélf uw bank

 

Nieuwsbrief Koepel

De Nieuwsbrief besteedt aandacht aan de vertraging die de nieuwe pensioenwet oploopt. De invoering is uitgesteld naar 1 juli 2023. Verder komt de uitspraak aan de orde ban de Hoge Raad over ondernemingspensioen. Lees de bijlage voor de Nieuwsbrief.

 

Nieuwe leden  

De groeit zit erin. Er melden zich steeds meer leden. U weet het: voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer en betaalt minder contributie voor dit jaar.

 

Digitale hulp

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.  

 

Vergelijkbare berichten